Manisa'daki 4.8'lik depremin ardından iki faya dikkat! Bölgede geçmişte 9 şiddetinde deprem kaydedilmişti
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, saat 01.36'da merkez üssü Manisa'nın Soma ilçesi olan 4.8 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Yerin 10,24 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Manisa kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra başta İzmir olmak üzere çevre illerden de hissedildi.
İKİ FAYA DİKKAT ÇEKTİ
İzmir DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 4.8 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Sözbilir, "Depremin odak mekanizma çözümlerine göre, deprem doğu-batı veya kuzey-güney uzanımlı bir fayın kırılmasından kaynaklanmış. Bölgede bu özelliklere uyan iki fay bulunuyor.
SOMA VE KUZEYİNDEKİ FAYA DİKKAT
Biri doğu-batı uzanımlı Soma fayı. Diğeri ise Soma ilçesinin yaklaşık 10 kilometre kuzeyindeki kuzey-güney uzanımlı olan, MTA haritasında çizili ama diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir fay. Depremin bu iki faydan hangisinden kaynaklandığını anlayabilmek için artçı depremlerin dağılımı ve sismolojik değerlendirme sonrasında anlaşılabilir," diye konuştu.
'DAHA ÖNCE 9 ŞİDDETİNDE DEPREM GERÇEKLEŞMİŞ'
Prof. Dr. Sözbilir, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu bölgede 1919 yılında 6.9 büyüklüğünde ve 9 şiddetinde Soma depremi gerçekleşmiş, can ve mal kaybı yaşanmıştı. 1919 depreminin Soma-Kırkağaç fayından kaynaklandığı kabul ediliyor. Bu durumda, Soma ilçesinin 10 kilometre kuzeyindeki fay, bu depremin sismik kaynağı olabilir. Bunun için hem Soma-Kırkağaç fayında ve hem de kuzey-güney uzanımlı fay üzerinde hendek tabanlı paleosismolojik çalışmaların yapılması gerekiyor."
MARMARA FAYI İLE İLİŞKİSİ YOK
CNN TÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Ülkemiz bir deprem ülkesi. 4.8 insanların kaygı duyacağı bir deprem. Uzun süreden beri bir deprem yok Batı Anadolu'da, 70'lerden beri. Türkiye'de 5.5'in üzerindeki depremler hasara neden olduğu düşünülürse, 4.8 ciddi bir deprem. Manisa çevresinde de çok yıkıcı depremler var" dedi.
DEPREMİN HİSSEDİLME ALANI VE MARMARA FAYI
Prof. Dr. Ersoy, "4.8 büyüklüğündeki bu deprem İstanbul'dan hissedilmez. Uzak bir yer. Bazen hissedildiği oluyor. Bursa, Çanakkale gibi illerdeki depremleri hissediyoruz. Manisa uzak, hissedilmez. Buradaki deprem Marmara'daki fayı etkilemez. Marmara'daki deprem ayrı, burayı etkilemesi söz konusu olamaz" şeklinde konuştu.
NACİ GÖRÜR'DEN UYARI
Sosyal medya hesabı X'ten açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür de bir harita paylaşarak, 'Deprem Soma-Kirkagac Fay zonunun kuzeyinde ve Buyukisiklar-Savastepe arasinda. Muhtemelen bu yorede yeralan ve Buyukisiklara dogru uzanan KD-GB uzanimli kisa faylarin devaminda. Hasarli binalardan uzak durunuz, sevgi..' ifadelerini kullandı.
"DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLUP OLMAYACAĞINI SÖYLEMEK GÜÇ"
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise sosyal medya hesabından Manisa'daki depremi yorumladı. Ercan, "01.36’da Soma-Büyükışıklar odaklı M5,0 büyüklüğünde deprem olasılıkla Bergama Kırığı üzerinde boşalmıştır. Soma 1919’da M6,9’luk bir depremi yaşamıştır. Ardından daha büyük bir deprem olup olmayacağını bu aşamada söylemek güçtür" ifadelerini kullandı.