Bayram namazı farz mı, sünnet mi? Kurban Bayramı namazı evde kılınır mı?
Bayram namazı, İslam dininde Ramazan ve Kurban Bayramları'nda kılınan özel bir namazdır. Genellikle sabah erken saatlerde cemaatle birlikte kılınan bu namaz, bayramın ruhuna uygun bir atmosferde gerçekleştirilir. Ancak bayram namazının farz mı, sünnet mi olduğu konusu farklı mezheplere göre değişiklik gösterir. Hanefî mezhebine göre bayram namazı farzdır, diğer mezheplere göre ise müekked sünnettir. İşte Bayram namazına ilişkin merak edilenler…
BAYRAM NAMAZI FARZ MI, SÜNNET Mİ?
Bayram namazı, Hanefî mezhebinde cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.
Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartıyken, bayram namazında sünnettir. Hutbe, cuma namazında namazdan önce okunurken, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.
BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?
Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerekir, bu nedenle bayram namazının cemaatle kılınması şarttır.
Cemaate katılamayanlar, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Ancak, herhangi bir sebep nedeniyle cemaate katılamayanlar bayram namazını tek başlarına kılabilirler ve bunu kaza etmeleri gerekmez.
Şafiî mezhebine göre de bayram namazı topluca kılınması esastır, ancak değişik sebeplerle cemaate katılamayanlar münferit olarak kılabilirler. Kadınlar, çocuklar ve yolcular bu durumda bayram namazını evlerinde tek başlarına kılabilirler. Şafiilere göre bayram namazı sünnettir ve yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.