Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti! 'Brain Rot' nedir, ne anlama gelir ve neden seçildi?

Brain Rot, Oxford Sözlüğü yılın kelimesi seçildi. 2024 yılının en popüler kelimesi olan 'Brain Rot', beyin çürümesi anlamına geliyor. Sosyal medyada gündem olan yılın kelimesi ile çok fazla sosyal medya kullanımına dikkat çekildi. İşte Oxford Sözlüğü Brain Rot kelimesine ilişkin detaylar...
Oxford Sözlüğü yılın kelimesini seçti! 'Brain Rot' nedir, ne anlama gelir ve neden seçildi?

2024 yılının son ayında Oxford Sözlüğü yılın kelimesini açıkladı. Beyin çürümesi olarak belirlenen 'Brain Rot' kelimesi gündem oldu. İlk kez 1 Şubat 1884’te yayımlanan sözlükte 6 aday sözcük yer aldı. Demure, Dynamic pricing, Lore, Romantasy, Slop sözcükleri aday listesinde yer aldı. İşte 'Brain Rot' hakkında merak edilenler...

CAMBRİDGE: MANİFEST'İ SEÇTİ!

2024 yılının kelimeleri, dildeki değişimleri ve toplumsal eğilimleri yansıtarak dikkat çekiyor:

Cambridge Sözlüğü, "manifest" kelimesini yılın kelimesi olarak seçti. "Manifest", başlangıçta 'bir şeyin hayalini kurarak veya istemek yoluyla gerçekleşmesini sağlamak' anlamına gelirken, bu kelimenin sosyal medya ve kişisel gelişim alanındaki artan kullanımı ile anlamı genişledi. Kelime, güçlü bir şekilde inanılan hayallerin görselleştirilmesi ve olumlu düşünceler yoluyla gerçeğe dönüşebileceği fikrini ifade ediyor. Cambridge Sözlüğü Yayın Müdürü Wendalyn Nichols, 2024'te bu kelimenin 130 binden fazla kez arandığını belirtti.

Thumbs B C 7377E99A99A386B75D2762947Bb410Bb

OXFORD YILIN KELİMESİNİ AÇIKLADI!

Oxford Sözlüğü, 2024 yılının kelimesi olarak "Brain Rot"u (Beyin Çürümesi) seçti. Bu kelime, sosyal medyanın olumsuz etkileri ve insanların aşırı dijital içerik tüketimi nedeniyle yaşanan zihinsel bozulmayı ifade ediyor. Oxford Sözlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre, bu terim son yıllarda popülerlik kazanmış ve 37 binden fazla kişi tarafından oylanan kelimeler arasında öne çıkmış. Beyin çürümesi, "özellikle önemsiz veya zihinsel olarak zorlayıcı olmayan içeriklerin aşırı tüketilmesi nedeniyle zihinsel bozulma" anlamına geliyor.

Diğer Seçilemeyen Kelimeler: Oxford ve Cambridge Sözlükleri'nin listeye aldıkları ancak seçemedikleri diğer kelimeler arasında şunlar öne çıkıyor:

Demure (çekingen veya sorumlu davranış),
Dynamic Pricing (talebe göre değişen fiyatlandırma),
Lore (bir kişi veya şeyle ilgili bilgiler),
Romantasy (romantizm ve fantezinin birleşimi),
Slop (düşük kaliteli yapay zeka içerikleri).
Sosyal Medyanın Artan Etkisi: 2024'te sosyal medya kullanımı dünya çapında daha da yaygınlaştı. We Are Social'ın raporuna göre, dünya nüfusunun yüzde 62'si sosyal medya kullanıyor. Türk kullanıcılar ise günde ortalama 2 saat 44 dakika sosyal medyada vakit geçiriyor. Bu da Türkiye'nin sosyal medya kullanımında dünya ortalamasından daha fazla vakit harcadığını gösteriyor.

Bu eğilimler, toplumsal ilişkiler ve bireysel alışkanlıklar üzerinde büyük etkiler yaratmaya devam ediyor.