NASA, Mars'ı keşfetmek için var gücüyle çalışıyor. İnsanlığın gelecekte koloni kurup yaşayabilmesi için hazırlıklar devam ederken, geçtiğimiz yıl dört gönüllüden oluşan bir ekip oluşturuldu.


Bu ekip, Dünya'da oluşturulan Mars simülasyonuna dahil edildi. Tıpkı Mars gezegenindeymiş gibi bir ortam yaratılırken, oluşturulan bu ortamda 12 aydan fazla vakit geçirildi. Şimdi ise simülasyon sona erdi ve gönüllüler normal hayatına geri döndü.


GERÇEK MARS GÖREVİ ÖNCESİ HAZIRLIK YAPILDI


Gönüllü ekip üyeleri, NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde kurulan Mars simülasyonunda yer aldı. 378 günün ardından Cumartesi günü görev sona erdi.


Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell ve Nathan Jones, uzay ajansının Mürettebat Sağlığı ve Performans Keşif Analogu ya da CHAPEA projesinin ilk mürettebatı olarak 25 Haziran 2023'te 3D olan bu yaşam alanına girdi.



Bulundukları yapay ortamda oldukça zor günler geçiren dört gönüllü arasından görev komutanı Haston, çıkar çıkmaz; '' "Hepinize 'merhaba' diyebilmek gerçekten çok harika" ifadelerini kullandı.


Diğer yandan görevde yer alan doktor, 378 günün çabucak geçtiğini söyledi.


17.000 metrekarelik alanda 1 yıldan fazla süre boyunca yaşayan dört gönüllü, uzay yürüyüşlerinin yanı sıra, sebze yetiştirip Mars'ta nasıl yaşandığını bir simülasyonda canlandırdı. Ayrıca NASA, her ne kadar bu testlerin Dünya'da yapıldığını söylese de, diğer gezegenlerle yapılan iletişimlerde sıkıntılar yaşadığını belirtti.


İKİ TEST DAHA YAPILACAK


NASA, iki CHAPEA görevinin daha planlandığını ve mürettebatın simüle edilmiş uzay yürüyüşleri yapmaya ve fiziksel ve davranışsal sağlık ve performansla ilgili faktörler hakkında veri toplamaya devam edeceğini söyledi.


Grup sırasıyla bir araştırma bilimcisi, bir yapı mühendisi, bir acil tıp doktoru ve bir ABD Donanması mikrobiyoloğundan oluşturuldu ve projenin ilk bir yıllık görevini yönetmek üzere bir başvuru havuzundan seçildiler. Üstelik gönüllerinin hiçbiri astronot olarak da eğitilmemişti.