Milli Savunma Bakanlığı, 14 Temmuz 1942 günü Çanakkale'de batan Atılay denizaltısıyla ilgili bir anma mesajı yayınladı. Atılay denizaltısının fotoğrafının da yer aldığı paylaşımda, "14 Temmuz 1942. Ege Denizi’nin Çanakkale Mortu Koyu açıklarında 1’inci Dünya Savaşı’ndan kalan bir mayına çarparak batan Atılay denizaltımızın kahraman şehitlerini ebediyete irtihallerinin 82'nci yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz" denildi.


İşte 82 yıl sonra bile acısı dinleyen Atılay denizaltısının hikayesi:


İSTANBUL'DA ÜRETİLDİ, ADINI ATATÜRK VERDİ

1937 yılında, İstanbul'daki Taşkızak Tersanesi'nin işçileri aylardır neredeyse dinlenmeden çalışıyorlardı. Türk Deniz Kuvvetleri için üretilen 4 denizaltı bir an önce bitirilmeliydi. Denizaltılar için isim araştırılırken cevap Mustafa Kemal Atatürk'ten geldi. Mustafa Kemal 17 Ocak 1938 günü Başbakan Celal Bayar'a gönderdiği notta, "Yeni dört denizaltı gemimiz için bildirdiğimiz isimler şunlardır: Saldıray, Batıray, Atılay, Yıldıray. Bunların manalarını izaha bile hacet olmadığı kanaatindayım. Manaları; Türkçe olan bu kelimelerin kendisindedir" diye yazmıştı.


HİZMETE GİRDİĞİNİ GÖREMEDİ

Denizaltılara Mustafa Kemal Atatürk'ün önerdiği isimler verildi. Atılay 1939'da ordunun hizmetine girdi, yani Mustafa Kemal Atatürk isim babası olduğu denizaltıyı göremedi. Ancak o denizaltılar Mustafa Kemal Atatürk'ün emaneti gibi görüldü.


ÇANAKKALE'DEKİ SON GÜN

Binbaşı Sadi Gürcan'ın komuta ettiği Atılay, 14 Temmuz 1942 günü Çanakkale'de görevdeydi. Yeni takılan cihazlarının kontrolü için saat 14.30'da, Mortu Koyu açıklarında suya daldı. Bu sırada bir bot da su üzerinde kontrol görevindeydi. Atılay 30 dakika geçmesine rağmen su yüzeyine çıkmayınca kontrol botundakiler durumu Boğazlar Komutanlığı'na ihbar etti. Bölgede yapılan tüm aramalara rağmen Atılay'dan haber alınamadı.


ATILAY BİZİ DUYUYOR MUSUN

Saat 20.30 sıralarında denizaltının battı şamandırası bulundu. Şamandıradaki telefon işliyor, ancak gemi personelinden ses çıkmıyordu. İhbar istasyonu komutanı Fatih Karayel'in, "Atılay bizi duyuyor musun" sorusuna hiç yanıt gelmedi. Daha sonra yapılan tespitlerde, Atılay'ın gövdesindeki 1.5 metrelik yarıkla 80 metre derinde yattığı tespit edildi. Atılay, 1. Dünya Savaşı'ndan kalan bir mayına çarptığı için batmıştı.


ÜNLÜ SANATÇININ EŞİ DE ŞEHİT OLDU

Atılay'da şehit olan 38 denizcinin arasında, ünlü ses sanatçısı Hamiyet Yüceses'in astsubay olan eşi Fethi Yüceses de vardı.