Dünya genelinde 50 milyon insanın "modern köle" durumunda olduğu tahmin ediliyor. Bu kavram, bireylerin özgürlüklerinin ellerinden alınarak çeşitli istismar yöntemleriyle kontrol altına alınmalarını ifade ediyor. Zorla çalıştırma, borç altında bırakılma, cinsel sömürü, çocuk işçiliği, zorla evlendirilme ve insan kaçakçılığı gibi uygulamalar modern köleliğin örnekleri arasında yer alıyor. İklim değişikliği, bu durumu daha da karmaşık hale getirecek bir tehdit unsuru olarak öne çıkıyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÖÇ NEDENİ OLACAK
Dünya Bankası'nın 2024'te yayımladığı rapor, 2050 yılına kadar 6 farklı bölgede 216 milyondan fazla insanın iklim değişikliği nedeniyle göç etmek zorunda kalacağını ve bu insanların modern kölelik gibi insani krizlerle karşılaşma riskinin arttığını belirtiyor. Sahra Altı Afrika, Orta Doğu, Çin ve Hindistan gibi bölgelerde, zorla çalıştırılan insan sayıları her geçen yıl artıyor. Örneğin, Sahra Altı Afrika'da 9 milyon, Orta Doğu'da 5 milyon, Çin'de 5-6 milyon ve Hindistan'da ise 11 milyondan fazla insan zorla çalıştırılıyor.
Buna ek olarak, dünya genelinde 160 milyon çocuk işçinin, modern kölelik koşullarında çalıştırıldığı belirtiliyor. İklim değişikliği ve çevresel felaketler, bu sayıları daha da artırarak, çocukların ve yetişkinlerin daha fazla istismara uğramalarına yol açabilir.