Microsoft çöktü mü 2024? Microsoft hacklendi mi? soruları araştırılıyor. Dünya genelinde ABD merkezli yazılım devi Microsoft’ta aksaklıklar yaşanıyor. Öyle ki bankacılık, havacılık gibi kritik sistemlerde sorunlar var. Bazı ülkelerde uçuşlar aksarken Türkiye’de de bankacılık sektöründe problemler yaşanıyor. Konya ilişkin detaylar araştırılıyor.

MİCROSOFT ÇÖKTÜ MÜ 2024?

Microsoft’un yaşadığı kesintinin altında CrowdStrike yatıyor. Büyük siber güvenlik markasının iletişim ağında yaşanan kesintiden dolayı sadece Microsoft değil çok sayıda şirket etkilendi. Hemen hemen her sektörü vuran kesinti sonrasında ödemeler, seyahatler hatta uçuşlar bile olumsuz yönde etkilendi.

— Büyük bir siber güvenlik firması olan CrowdStrike, bugün erken saatlerde yaygın bir kesinti yaşadı.

— Kesinti, Avustralya, ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere birçok bölgedeki bankalar, medya kuruluşları, süpermarketler ve havayolları genelindeki hizmetleri kesintiye uğrattı.

— Üç büyük ABD havayolu şirketi (American, United ve Delta) kesinti nedeniyle tüm uçuşlarını iptal etti. Kesinti sadece ABD'yi değil dünya çapındaki hizmetleri de etkiledi.

— Kesintinin, CrowdStrike'ın Falcon kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımında dünya çapında kullanıma sunulan hatalı bir güncellemeden kaynaklandığına inanılıyor. Bu güncellemenin Windows sistemlerinin çökmesine neden olduğu ve bunun da yaygın hizmet kesintilerine yol açtığı bildirildi.

Ülkemizde de çok sayıda kurum ve kuruluşun etkilendiği öğrenildi. CrowdStrike'ın kötü amaçlı yazılımlardan korunma sisteminde yaşanan hatalı güncellemenin yol açtığı aksaklıktan etkilenen markalar şöyle:

Denizbank

Türk Telekom

Microsoft Store

Trendyol

Reddit

Microsoft 365

Turkish Airlines

Microsoft Azure

Google

Xbox Live

Ziraat Bankası

Ttnet

Telegram

Turkcell

Türksat Kablo

Roblox

Youtube

Steam

Spotify

Yapı Kredi

Instagram

Valorant

Discord

Vodafone

Whatsapp

Türkiye İş Bankası

Yahoo Mail

TurkNet

Yandex

Getir

Google Maps

Kik

Cloudflare

Finansbank

Proofpoint

VakıfBank

EA

Snapchat

X (Twitter)

OpenAI

Skype

Minecraft

Sea of Thieves

Sahibinden

Forza

Gmail

Facebook

Rainbow Six

MİCROSOFT HACKLENDİ Mİ?

Down Detector web sitesi Microsoft, Visa, Ryanair ve diğer birçok şirket de dahil olmak üzere kesintiye uğrayan hizmet raporlarında keskin bir artış olduğunu gösteriyor. Microsoft'un Azure ve 365 bulut hizmetleri ABD'de gece geç saatlerde kesintiye uğrayarak bir havayolu şirketinin uçuşlarını iki saat süreyle durdurmasına ve diğerlerinin de olağan operasyonlarını kesintiye uğratmasına neden oldu.