Bankaların son dönemde faiz miktarını artırmasının ardından birçok yatırımcı mevduatlı hesaba yöneldi. Parasını aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak mevduatlı hesaba koyanlardan alınan stopaj vergisine zam yapıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; altı ay vadeli mevduatta yüzde 7.5 olan stopaj yüzde 10’a, 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise stopaj yüzde 5'e çıkarıldı. 

MEVDUAT HESABINDA STOPAJ VERGİSİ NE KADAR OLDU?

6 ay vadeli mevduatta yüzde 7.5 olan stopaj yüzde 10’a, 1 yıl vadeli mevduatta yüzde 5 olan stopaj ise yüzde 7.5’e çıkarıldı. 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise stopaj yüzde 5 olarak belirlendi. Daha önce bu oran yüzde 2.5 seviyesindeydi.

31 OCAK'A KADAR GEÇERLİ OLACAK

Düzenleme 31 Ocak 2025'e kadar geçerli olacak.

STOPAJ VERGİSİ NEDİR?

Stopaj vergi kanunlarına göre belirtilen oranlarda vergi kesintisi yapılmasına denir. Bu kesintiler, vergi mükelleflerinin toplam vergi borcundan önceden düşülerek, vergi ödemesini kolaylaştırır. Genellikle, gelir vergisi ve KDV gibi vergilerin tahsilatında kullanılır. Farklı gelir türleri, stopaj kesintisinin farklı oranlarda uygulanmasının nedenidir. Örneğin; ücret ödemelerindeki stopaj oranları, çalışanın maaşı ve mevcut yasal düzenlemelere bağlı olarak belirlenirken, KDV stopaj oranları ise mal ve hizmetlerin türüne göre değişir.

İŞTE O KARAR METNİ:

Ekran Görüntüsü 2024 11 01 072535