Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) yayımladığı raporda, öncü göstergelerin Kasım ayında da enflasyon üzerinde gıda etkisinin öne çıkacağını bildirdi. Özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarında enflasyon etkilerinin görüleceğine dikkat çeken TCMB, maliye politikasının artan eşgüdümünün dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

S P T P J X M O U V L I P J P F H I4 S I P H M H Q Scale

"GIDA ENFLASYONUNUN YÜKSEK SEYRİNİ SÜRDÜRDÜ"

Merkez Bankası yayımladığı raporda, gıda dışı aylık tüketici enflasyonunda daha olumlu bir seyir izlendiğini, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğünü belirtti. Öncü göstergelere göre Kasım ayında temel mal grubu sınırlı bir fiyat artışı sergilerken; hizmet grubunda geçen ay gerçekleşen görece ılımlı fiyat artışlarının sürdüğü gözlemlendi. Bu görünümde özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi öne çıktı.

Tuketici Guven Endeksi Ekimde Ar-3

MALİYE POLİTİKASI DEZENFLASYON KATKI SAĞLAYACAK

Merkez Bankası, para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası'nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürerek dezenflasyon sürecini güçlendireceğini duyurdu. Buna göre, maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece (dezenflasyon) önemli katkı sağlayacak.

Thumbs B C F02D71A41D6D25E42Fcc9 Kopya-3

Aylık enflasyonun ana eğiliminde ise, belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecek.

ENFLASYONDA KALICI BOZULURSA PARA POLİTİKASI ARAÇLARI KULLANILACAK

Merkez Bankası, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceğini ifade etti. Ayrıca, Merkez Bankası raporda, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacak" dedi.

Enfo-7

"İSTİHDAM BEKLENTİLERİNDE ZAYIF GÖRÜNÜM"

Merkez Bankası yayımladığı raporda son olarak şunlara değindi:

"Anket göstergeleri, imalat sanayi firmalarının geleceğe yönelik istihdam beklentilerinde zayıf bir görünüme işaret etti. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ima etti. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyaller belirginleşti. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etti"