Göğüs kanseri riski her an var olmakla birlikte risk; menopoz sürecinde düşen östrojen seviyesiyle birlikte artış gösteriyor. Besin tercihleri sağlığı doğrudan etkilerken bazı besin tercihleri vücudun kanser hücrelerine karşı savaşmasını kolaylaştırıyor. Uzmanlar, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan zeytinyağının, menopoz döneminde kanser riskini azaltmada önemli bir destek sağladığını belirtiyor.
“ZEYTİNYAĞI ETKİLİ BİR YÖNTEM”
La Luz Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Beslenme Bölüm Başkanı Dr. María Luisa de Mingo, günlük zeytinyağı tüketiminin menopoz dönemindeki kadınlar için etkili bir önlem olduğunu ifade ediyor. Zeytinyağı, içeriğinde bulunan tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidan bileşenler ile hücre sağlığını destekleyerek kansere yol açabilecek oksidatif stresi azaltıyor.
FARKLI ARAŞTIRMALARLA KANITLANDI
Endocrine Society of America'nın 2018'de yaptığı araştırma, zeytinyağı açısından zengin Akdeniz diyeti uygulayan kadınların daha düşük göğüs kanseri oranlarına sahip olduğunu gösterdi. Aynı zamanda, bu diyetin kas ve kemik sağlığını da desteklediği saptandı.
HÜCRE HASARINI AZALTIYOR
Zeytinyağında bulunan polifenoller ve oleik asit, vücutta serbest radikalleri nötralize ederek hücre hasarını azaltıyor. Uzmanlar, menopoz döneminde bu özelliklerin kansere karşı koruyucu etki sağlayabileceğini vurguluyor.