Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tatil sürecinin ardından yeniden çalışma takvimine dönecek. Meclis, sahipsiz hayvanlara yönelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin onaylanmasının ardından tatil yapmıştı. Şimdi, 9. Yargı Paketi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi kritik konuların görüşülmesi için TBMM'nin açılacağı tarih merak ediliyor. Meclis, açılışını takiben yoğun bir gündemle karşı karşıya kalacak ve önemli yasama faaliyetlerine hız verecek. İşte 2024 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılış tarihi ve gündemindeki maddeler…

MECLİS NE ZAMAN AÇILACAK?

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kararı'na göre, Meclis, 30 Temmuz itibarıyla tatile girecek ve 1 Ekim günü saat 15.00'te yeniden toplanmak üzere programını belirledi. Bu süre zarfında Meclis, tatil dönemine girerken, yeni yasama dönemine güçlü bir başlangıç yapmayı planlıyor.

9. YARGI PAKETİ'NDE ÖNEMLİ DÜZENLEMELER: HAKARET SUÇLARI VE UZLAŞTIRMA DÜZENLEMELERİ

Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi çerçevesinde, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçları uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Şikayete bağlı olarak soruşturulacak ve kovuşturulacak hakaret suçları için şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıl ile sınırlı olacak.

ARABULUCULUKTA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Arabuluculuk eğitimi tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl deneyime sahip olan kişiler, yazılı sınav yapmadan arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Ayrıca, uzlaştırmacı olabilmek için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

SAHİPSİZ ARAÇLARIN SATIŞ USULÜ YENİDEN DÜZENLENECEK

Trafikten men edilen ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan araçların satış usulleri yeniden belirlenecek. Bu araçlar, yediemin otoparklarındaki düzenlemelere uygun olarak satışa sunulacak.

TÜKETİCİ KORUMA DÜZENLEMELERİ

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif ile kredi sözleşmeleri, elektronik cihazlar üzerinden gerçekleştirilebilecek ve tüketici kimliği doğrulama yöntemleri ile kurulabilecek. Ayrıca, doğrudan satış sistemindeki hak ve yükümlülükler netleştirilecek ve ticari reklamlar ile haksız ticari uygulamalara ilişkin uzlaşma müesseseleri devreye girecek. Yurt içi pazar yerlerinin rekabet gücü artırılacak ve ihracat teşvik edilecek.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERE KADRO YOLU AÇILIYOR

Üç yıl çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talep etmeleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanabilecek. Bu atama sonrasında, mazerete bağlı yer değiştirmeler hariç olmak üzere bir yıl süreyle yer değişikliği yapılmayacak. Ayrıca, uyuşturucu ve uyarıcı madde suçları ile diğer suçlardan mahkum olanların öğretmenlikleri sona erecek.

ÖĞRETMENLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN CEZALARI ARTACAK

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarındaki öğretmenlere karşı işlenen "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarına ilişkin cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU TEKLİFİ İLE YENİ DÜZENLEMELER

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi kapsamında, Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde hazırlık eğitimi verilecek. Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu hesaplanan tutarda aylık ödeme yapılacak. Ayrıca, 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenler, başöğretmen unvanı için başvurabilecek.