Türkiye Futbol Federasyonu, yeni dönemde mavi kart uygulamasını kaldırıyor. Mavi karta alternatif olarak ise yabancı sınırı genişletilecek. Ancak Türkiye'de birçok futbolcu, kararla birlikte yabancı statüsünde yer alacak.

ARTIK O FUTBOLCULAR YERLİ DEĞİL

Beşiktaş forması giyen Zaynutdinov'un yanı sıra Galatasaray forması giyen Kerem Demirbay ve Yusuf Demir yerli sayılmayacak. Bu sezon yabancı oyuncu statüsünde forma giyecek.

GALATASARAY'DAN İTİRAZ

Yeni uygulamaya göre Kerem Demirbay’ın yabancı statüsünde oynayacak olması karşısında sarı-kırmızılılar bu duruma itiraz etmeye hazırlanıyor. Konuyu yakından takip eden Galatasaray Yönetimi’nin, kazanılmış hakların kaybedilmeyeceği tezinden hareket edeceği öğrenildi.

Sarı-kırmızılılarda yerli statüsünde forma giyen ve Mavi Kart’tan yararlanan Kerem Demirbay’ın, geçen sezon bu kurala göre transfer edildiğini belirten Galatasaraylı yetkililer, bu konuyla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu’na itiraz edecek.

BEKNAZ DA YABANCI SAYILACAK

Galatasaray’da Kerem Demirbay gibi Avusturya Milli Takımı’nı seçen Yusuf Demir de yabancı statüsünde bulunuyor. Yeni uygulamayla birlikte Türk Cumhuriyetleri’ndeki vatandaşlarına tanınan ayrıcalık da ortadan kalktı. Böylece altyapıda bulunan Beknaz Almazbekov da yabancı statüsünde yer alacak.

MAVİ KART NEDİR?

Mavi Kart sayesinde futbolcular, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Örneğin, Kerem Demirbay Almanya Milli Takımı'nda forma giymiş olsa da Türk kökenli olduğu için Mavi Kart sayesinde yerli statüde yer aldı.

İşte Süper Lig'de Mavi karta sahip olan futbolcular

Galatasaray: Kerem Demirbay

Samsunspor: Ercan Kara

Antalyaspor: Erdal Rakip

Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan futbolcular:

Beşiktaş: Baktiyor Zaynutdinov

Çaykur Rizespor: Khusniddin Alikulov

Kayserispor: Otabek Shukurov