ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Mars'ta bulunan aracı Curiosity, üzerinden geçtiği kayayı yanlışlıkla parçalayınca yeni bir keşfe imza attı. Curiosity, Mars yüzeyinde daha önce hiç görülmemiş elementel sülfürü ortaya çıkardı.
Curiosity projesinde görev yapan bilim insanı Ashwin Vasavada, "Bunun, tüm görevin en tuhaf ve en beklenmedik bulgusu olduğunu düşünüyorum" dedi. Vasavada, şöyle devam etti: "Saf sülfürden yapılmış taşlar bulmak çölde bir vahaya rastlamak gibi. Orada olmamalıydı, bu yüzden şimdi bunun sebebini açıklamamız gerekiyor" dedi.
UZAY ARACI TIRMANMAYA DEVAM EDİYOR
Uzman ekip, Mars'taki saf kükürt varlığının ne anlama geldiğini araştırmaya başladı. Mars yüzeyinde sıra dışı keşiflerine devam eden Curiosity, geçmişte bir nehir yatağı olduğuna inanılan Gediz Vallis'i incelemek üzere Kızıl Gezegen'e gönderilmişti. Uzay aracı 2014'ten bu yana, indiği yer olan Gale Krateri'nin 5 kilometre üzerinde yükselen Sharp Dağı'nın eteklerine tırmanmaya devam ediyor.
2 YIL İÇİN GİTTİ, 12 YILDIR ÇALIŞIYOR
Başlangıçta iki yıllık bir görev için planlanan ancak şu anda 12 yıldan fazla süredir araştırmalara devam eden Curiosity, Kızıl Gezegen'de olası hayata dair yeni bulgular elde etmek amacıyla Mars yüzeyini tarıyor.
Bilim insanları, milyarlarca yıl önce, Mars'ın geri kalanı gibi bu dağın da bugünkünden çok daha nemli olduğunu düşünüyor. Mars kurudukça rüzgar ve arta kalan suyun, dağı aşındırarak Curiosity'nin bugün görebildiği katmanlara ayırdığını değerlendiren bilim insanları, Mars doğasının bu kuruma süreci boyunca Gedis Vallis kanalını yamaç şeklinde oyduğunu belirtiyor.