Tarih niteliğinde eserler! “Warhol'un Dünyası- Pop Art'ın İkonu” sergisi

İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverler eserlerle buluşmaya devam ediyor. Pop-art akımının en önemli temsilcilerinden olan Andy Warhol’un ikonik eserlerinin bulunduğu sergi ziyaretçi akınlarına uğruyor. Peki ama bu ikonik eserler neler? Warhol niye pop-artın en önemli temsilcilerinden? Sergi gidip görmeye değer mi?
Tarih niteliğinde eserler! “Warhol'un Dünyası- Pop Art'ın İkonu” sergisi

MİRAY EZGİ ÇELEN / EkolTV.com.tr

Pop-art akımının en önemli temsilcilerinden olan ABD'li sanatçı Andy Warhol’un eserlerinin yer aldığı “Warhol'un Dünyası- Pop Art'ın İkonu” isimli sergi, İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşuyor. Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda 31 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek olan sergiye ilgi büyük. Sanatta üst kültür ve alt kültür arasındaki ayrımı kaldıran Andy Warhol’un ikonik eserlerini yakından gözlemleme şansı sunan sergiye gitme imkânı olan sanatseverler tarafından kaçırılmamalı. Peki sergide hangi ikonik eserler bulunuyor? Sergi ücretsiz mi? Başka hangi pop-art sanatçılarının eserleri var? Bu soruların yanıtı haberimizde…

W A R H O L

POP-ART’IN GELİŞTİRİCİSİ WARHOL!

6 Ağustos 1928 tarihinde doğmuş olan Andy Warhol, Amerikalı ressam, yönetmen ve sanat kuramcısıdır. Sanat kariyerine yaptığı ticari illüstrasyonlarla başlayan Warhol, eserlerinde sunduğu radikal farklılıklarla pop-art akımının en önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Pop-art 2. Dünya Savaşı’nın ardından ortaya çıkan tüketim kültürünün ve medeniyet anlayışının değişimini yansıtan sanat olarak tanımlayabiliriz. Estetik ve teknik açısından sanatında çok büyük farklılıklar ortaya koyan Andy Warhol gündelik konular üzerinde yoğunlaşan eserleriyle 20. Yüzyılın en önemli sanatçılarından olmuştur. Popüler kültür ve elitist kültür arasındaki farkı ortadan kaldıran Warhol, reklamcılıkta kullanılan seri baskı tekniğini görsel sanatlara kazandırmıştır.

Art

MEDYA VE GERÇEKLİK ÇELİŞKİSİNİ VURGULUYOR

Pop-art günümüzde çıkış zamanındaki gücünü kaybetmesi sebebiyle renklerin kullanımı eğlenceli bir etki yaratmak için kullanılıyor gibi algılansa da aslında pop-art akımındaki renk kullanımı 1. gerçeklik(yaşadığımız) ve 2. gerçeklikteki(medya) çelişkiyi ortaya koymayı amaçlar. Bu durumu eserlerinde en iyi şekilde yansıtan isimlerden olan Warhol’un sergide yer alan resimlerindeki renk kullanımları göze çarpıyor. Gündelik yaşamda popüler olmuş, tüketim kültüründe yer alan ürünler ve sanatçıların yer aldığı eserlerde; aslında tüketim kültürünün 2. Dünya Savaşı’nın ardından nasıl bir değişime uğradığı vurgusu yer alıyor.

“ÖLÜM VE FELAKETLER”

Andy Warhol’un insanların medya aracılığıyla ölümleri bile izlemeye ihtiyaç duyar bir noktaya gelişini eleştirdiği “Ölüm ve Felaketler” serisi de sergide yer alıyor.

M A R İ L Y N

‘MARILYN MONROE’ İSTANBUL’DA

Medya ve kamu imajlarının tartışmasına eserlerinde yer veren Andy Warhol, dönemin en popüler ismi Marilyn Monroe’nun trajik ölümünden sonra bir seri yarattı. Film yıldızının Niagara filmi için çekilen bir fotoğrafını kullanan Warhol bu eserlerinde yağlı boya ve serigrafiyi birleştirdi. Dünyada çok ses getirmiş olan bu seri şu anda serginin de en merak edilen ve ziyaretçilerin ilgisini çeken eserlerinden. Bakanı kendisine hayran bırakan Monroe’nun aşırı doz uyuşturucuyla gelen trajik ölümü renklerin tezat kullanımlarıyla çok güzel bir şekilde yansıtılmış. Medya ve gerçeklik arasındaki farklılığı ortaya koyan Warhol’un en bilinen serilerinden olan Marilyn Monroe, pop-artın literatürdeki anlamını da yansıtan en iyi eserlerden.

K E İ T H

POP-ART’IN İKONLARI SERGİDE

Warhol'un Dünyası- Pop Art'ın İkonu sergisi birçok farklı pop-art sanatçısının da eserlerini içeriyor. Richard Hamilton, Roy Licchtenstien, Robert Rauschenberg, Robert Indiana, Eduardo Luigi ve Keith Haring gibi sanatçıların eserleri de sergide göz kamaştırıyor. Pop-artın oluşumunu Andy Warhol ile birlikte yaptıkları çalışmalarla sağlamış olan bu sanatçılardan özellikle Keith Haring’in eseri ilgi topluyor.

Konteyner

SERGİYE GİRİŞLER ÜCRETSİZ

Sanatseverlerin kaçırmaması gerektiğine inandığım bu eserleri yakından görmek isteyenler, sergiyi 31 Aralık’a kadar ücretsiz şekilde gezebilir.