Pandeminin etkisiyle son dört yılda Türkiye'de enflasyon oranı yüzde 433 artarken, kiralardaki artış ise yüzde 570 seviyesine ulaştı. 2022 yılında yürürlüğe giren yüzde 25 kira artış sınırı, bu yıl 1 Temmuz’da kaldırılmasına rağmen kira fiyatlarındaki artışın durulmadığı gözlemlendi. Üniversite öğrencilerinin ev ihtiyacı, boşanmalar, evlilikler ve iş için ikamet gibi etmenler kira talebini artırırken, konut arzındaki yetersizlik ve fırsat zamları fiyatları zirveye taşıdı.

TÜRKİYE'DE 8 MİLYON KİRACI VAR

Dünya gazetesinde yer alanh habere göre Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kiracı bulunuyor ve her yıl bu sayıya yaklaşık 250 bin yeni kiracı ekleniyor. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, konut fiyatlarının erişilemez olması nedeniyle birçok kişinin kiralık piyasasında kalmaya devam ettiğini belirterek, "Kira fiyatlarının enflasyonun birkaç puan üzerinde seyretmesini bekliyorum" dedi.

ARTIŞTA YAVAŞLAMA BEKLENİYOR

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise son dönemde kira artış hızının azalmasını beklediklerini ifade ederek, “Kira fiyatlarının 2025 yılı itibarıyla enflasyon oranına yaklaşacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu. Maya, “Pandemiden itibaren konut 2020- 2022 yılları arasında konut fiyatları oldukça yüksek artış hızına sahip oldu. Hızlı yükselen fiyatlarla birlikte eskiden 20-25 yıla uzayan amortisman süreleri 15-16 yıla kadar düştü. Bence bu, geçtiğimiz iki yıldaki gibi kiraların artmayacağına yönelik öncü bir gösterge. Pandemiyle birlikte başlayan kira artışlarının sakinleyeceğini düşünüyorum. Çünkü satış rakamları da sakinledi. Kiralar birkaç ay daha enflasyonun üstünde gelebilir, sonrasında 2025 itibariyle enflasyon oranına yakınsamaya başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi