GSS prim borcu olanlara müjdeli haber geldi. AK Parti’nin hazırladığı yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor. Ancak GSS prim borcu bulunanlar bu hizmetlerin kapsamı dışında kalıyordu. Vatandaşların sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramaması için GSS prim borcu silinmesini kapsayan yasa teklifinin yılbaşından önce çıkması bekleniyor…
400 BİN KİŞİNİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI SİLİNİYOR
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından yapılan açıklamada Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu ödeyemeyen binlerce kişinin borçlarının silineceği belirtildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına AK Parti tarafından sunulan yasa teklifi Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesini öngörüyor. Yasadan 400 bin kişinin yararlanması beklenirken devlet de 2 milyarlık alacağından vazgeçmiş oluyor.
KİMLERİN GSS PRİM BORÇLARI SİLİNİYOR?
Yasaya göre şimdiye kadar çıkan yapılandırmalardan yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen 1 Ocak 2015 tarihine kadar olan prim borçlarını ödeyemeyen vatandaşların borçları faizleriyle birlikte tamamen silinecek.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) 1 Ocak 2012'den bu yana sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için uygulanıyor. Ülkemizde ikamet eden Türk vatandaşları bu tarih itibariyle zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamında yer alıyor.
Türkiye’de 9 milyondan fazla kişi GSS kapsamında. Herhangi bir işte çalışmayan, emekli olmayan veya eşi, anne babası üzerinden bakılmakla yükümlü olmayanlar bu sigortaya dahil ediliyor.
GSS kapsamındaki kişilerin brüt asgari ücretin yüzde üçüne karşılık gelen tutarda aylık prim ödemeleri gerekiyor. 2024 yılı için bu tutar 600 lira olarak belirlenmişti. Ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler ise, gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerini ücretsiz alabiliyor.
Geçen yıl borçluların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları önce 31 Aralık 2024'e sonrasında ise bu süre 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmıştı. Yeni yıl itibariyle de itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının sona ermesi bekleniyordu.