Hem dünyada hem Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahvenin vücuda etki etmesi için kokusu bile yeterli oluyor. Sinir sistemini uyarmasının ardından kalp akışını hızlandıran kahve; kan akışını ve uyku-uyanıklık döngülerini düzenliyor. Kimileri güne zinde başlamak, yorgunluk atmak, kimileri sosyalleşme aracı olarak kahveyi kullanırken kahvenin yararı kadar zararı olduğunu unutuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya, bu kahvelerin sağlık için asla tercih edilmemesi gerektiğini söyledi.

K A H V E2

"DOĞRU KAHVE TERCİHİ ÖNEMLİ"

Doç. Dr. Özlem Bozkaya, “Kahveyi hayatımıza bu denli sokan sadece sosyalleşme aracı olarak görülmesi değil, aynı zamanda bugün yüzlerce bilimsel yayınla da kanıtlanmış faydaları. Ancak günümüzde hem türleri hem de hazırlanma biçimleriyle sayısız şekilde karşımıza çıkan kahvelerden doğrusunu tercih etmek büyük önem taşıyor" sözlerinin ardından kahvenin faydalarını açıkladı. İşte kahvenin vücuda yararları…

KAHVENİN FAYDALARI

Kahve, demans (bunama), inme riskini önlüyor.

Karaciğer, kolon kanseri, tip 2 diyabet, kalp damar hastalığı riskini azaltıyor.

 Spor öncesi tüketimiyle egzersiz performansını artırıyor.

Güçlü bir antioksidan olan kahve, içerdiği polifenollerle iltihabı azaltan etki gösteriyor.

İltihap azaltıcı etkisi nedeniyle kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Kafein; metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırıyor, algı ve odaklanmayı artırıyor. 

Kolesterolü düşürüyor.

Düzenli filtre kahve tüketen kadınlarda, meme kanseri riski yüzde 50 daha az sıklıkta görülüyor.

ASLA TERCİH EDİLMEMESİ GEREKEN KAHVELER

Kahve çeşitlerinin sadece damak tadına değil, ruha da hitap ettiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V. Özlem Bozkaya, ancak bazı kahvelerin asla tercih edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

G R A N Ü L

1. GRANÜL KAHVELER

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. V.Özlem Bozkaya, “Bu kahveler suya at karıştır dediğimiz kahveler olup, işlenmiş ve faydalı etkilerden yoksundur. Maalesef en kötü kalite çekirdeklerden elde edilen kahve çeşitleridir.

3. ÇOK KAVRULMUŞ KAHVELER

Çok ve çifte kavrulmuşlar kahvelerde, yoğun kavurma işlemi nedeniyle kanserojen madde akrilamid oranını artırıyor.

 2. KARIŞIM KAHVELER

Otantik, dibek, gurme isimleriyle karışım olarak satılan pek çok kahve içerisinde süt tozu, krema veya katkı maddesi bulunduruyor. İçindekiler kısmına mutlaka bakılmalı” dedi.

Kaynak: haber merkezi