logo
DOLAR32.73%-0.61
EURO35.21%-0.09
Eur/Usd1.07%0
Gram Altın2327.04%0.01

Karar Resmi Gazete'de! 2024-2025 eğitim yılı uzaktan ve ikinci öğretim için öğrenim ücreti ve katkı payı ne kadar, kaç TL oldu ve kimler ödeyecek?

Öğrenim ücretleri ve katkı payları, üniversite öğrencileri arasında merak konusu oldu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası Resmi Gazete'de yayımlanan kararlarla, uzaktan ve ikinci öğretim için belirlenen öğrenim ücretleri ve katkı payları netleşti. Öğrenciler, yeni dönemde öğrenim ücretlerinin ne kadar olduğunu ve kimlerin katkı payı ödeyeceğini araştırıyor. İşte 2024-2025 Eğitim yılı uzaktan ve ikinci öğretim için öğrenim ücreti ve katkı payı ödemelerinde son durum…

Elif Büşra
Elif Büşra

Oluşturma: 03.07.2024 00:39

Güncelleme: 03.07.2024 00:39

karar-resmi-gazetede-2024-2025-egitim-yili-uzaktan-ve-ikinci-ogretim-icin-ogrenim-ucreti-ve-katki-payi-ne-kadar-kac-tl-oldu-ve-kimler-odeyecek-16943-img

Resmi Gazete'de yayımlanan son kararlarla birlikte üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim için geçerli olacak öğrenim ücretleri ve katkı payları belirlendi. Öğrenciler, yeni akademik dönem öncesinde öğrenim ücretlerinin detaylarını merak ediyor. Hangi koşullarda katkı payı ödeneceği ve öğrenim ücretlerinin miktarıyla ilgili bilinmesi gerekenler ise araştırma konusu haline geldi. İşte uzaktan ve ikinci öğretim için öğrenim ücreti ve katkı payı son dakika gelişmeleri ve Resmi Gazete kararı…

ÖĞRENİM ÜCRETLERİ - KATKI PAYI RESMİ GAZETE’DE!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, 2024-2025 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden öğrencilerden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak.

- Ailesi veya kendisi 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden ve herhangi bir devlet üniversitesinde örgün öğretim programına devam eden öğrenciler ve olağanüstü hal ilan edilen illerdeki devlet üniversitesinde örgün öğretim programına devam eden öğrencilerin, ödemeleri gereken ikinci öğretim ücreti devlet tarafından karşılanacak.

- 2024-2025 akademik yılında ailesi veya kendisi Filistin'in Gazze şehrinde ikamet eden ve herhangi bir devlet üniversitesinde örgün öğrenim programlarına devam eden önlisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ödemeleri gereken öğrenim ücretini devlet karşılayacak.

Yükseköğretim kurumlarında 2024-2025 akademik yılı için uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile katkı payları belirlendi.

"2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar"ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine birinci öğretim ile açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı tutarları ile ikinci ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları açıklandı.

Buna göre, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2024-2025 akademik yılında da devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu öğrencilerden alınması gereken katkı payı tutarları devlet tarafından karşılanacak. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı tutarları yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.

- Şehit yakınları, gaziler ve yakınlarına öğrenim ücreti muafiyeti

Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili diğer mevzuat kapsamında görevlerini ifa ederken hayatlarını kaybedenlerin eş ve çocukları, maluller ile eş ve çocukları, şeref aylığı alanlar ile eş ve çocuklarından yaş, program süresi ve kayıtlı olunan program sayısı sınırlaması olmaksızın öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak.

Bu düzenleme kapsamına giren ancak 2024-2025 akademik yılına ilişkin kayıt yaptırma veya kayıt yenileme sırasında ilgili belgeleri ibraz edemeyen öğrencilere, söz konusu belgeleri ibraz ettiği tarihte bu akademik yıla ait ödedikleri öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretleri iade edilecek.

- Engelli öğrenciler