İtalya'nın başkenti Roma'da, Vatikan Apostolik Sarayı 14. yüzyılda inşa edilmeden önce Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın ikamet ettiği düşünülen eski bir sarayın kalıntıları, St. John Lateran Bazilikası'nın dışındaki bir meydanda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarıldı.

İTALYA KÜLTÜR BAKANLIĞI AÇIKLADI

İtalya Kültür Bakanlığı, ortaya çıkartılan saray kalıntılarına ilişkin geçen hafta yaptığı açıklamada, sarayın etrafını çevreleyen koruma duvarlarının MS 9 ile MS 13. yüzyıl arasında inşa edilmiş olduğunu bildirdi.

Kültür Bakanlığı açıklamasında, "Bu, Roma şehri ve Ortaçağ tarihi için olağanüstü önemli bir bulgu. Modern zamanlarda bu meydanda kapsamlı bir arkeolojik kazı yapılmamıştı" denildi.



HER TAŞ BİZİMLE KONUŞUYOR

Kültür Bakanı Gennaro Sanguiliano ise, keşfe ilişkin olarak, "Her bir taş bizimle konuşuyor ve kendi hikayesini anlatıyor. Bu önemli keşifler sayesinde arkeologlar geçmişimiz hakkında daha fazla şey öğrenebilecekler" dedi.

Kazı ekibinde yer alan arkeologlar, koruma duvarlarının 4. yüzyılda İmparator Konstantin tarafından yaptırılan anıtsal bir bazilika olan Patriarchio'yu korumak için inşa edildiğini düşünüyor.

Uzmanlara göre, yapının Ortaçağ boyunca birçok kez genişletilip yenilendi ve 1305 yılına kadar pek çok Katolik ruhani liderine ev sahipliği yaptı.


Koruma duvarları Patriarchio bazilikasını korumak için inşa edilmiş olabilir.İtalya Kültür Bakanlığı

2025 ÖNCESİ YENİLENECEK

Euronews'in haberine göre, kazılar, aralık ayında başlayacak olan ve 30 milyondan fazla turisti ve hacıyı Roma'ya çekmesi beklenen 2025 Katolik Kutsal Yılı etkinlikleri için yapılacak yenileme çalışmaları öncesinde gerçekleştirildi.