Boğaziçi Zirvesi’nin 15’incisi, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından "Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik" ana temasıyla İstanbul’da başladı. Açılış konuşmasını yapan UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, karşılaşılan her yeni zorluğun bizlere toplumları, ekonomileri ve hatta gezegenimizi koruyacak yeni köprüler inşa etme zorunluluğunu hatırlattığını belirterek, "Boğaziçi Zirvesi olarak yalnızca bugünün sorunlarına çözüm üretmek değil, yarının potansiyelini birlikte keşfetmek için bir aradayız. Bu zirvenin, çözümler bulmanın, köprüler kurmanın ve hepimizi daha parlak bir geleceğe taşıyacak stratejiler geliştirmenin yollarını açacağına inanıyorum." dedi. 

Cengiz Özgencil (1)

OLPAK: ÇEVRECİ ÜRÜNLER YENİ BİR FIRSAT

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da, zirve açılışında yaptığı konuşmada, küresel gündemde özellikle son 5 yıl içerisinde COVID'le başlayan süreçte çok önemli gelişmelerin yaşandığını kaydetti. Ticarette serbestleşmeyi konuşurken yeni ticaret kampları ve blokların ortaya çıktığını belirten Olpak, "Küresel ticaret, jeopolitik risklerle hızla yön değiştiriyor. Bir zamanların iyi enerji ortakları olan Rusya ve Avrupa'nın savaş sonrası durumunu biliyoruz. Bir dönem gündemimizden çıkmalı denen nükleer enerjinin aniden yeşil enerji olarak kabul edildiğini biliyoruz. Avrupa yanında Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'nın Rusya ile ilişkilerini izliyoruz. Çin ve Amerika'nın birbirlerine uyguladıkları gümrük vergilerinin artışını ve yeni ABD seçimlerinin sonuçlarını bir başka başlıkta görmeliyiz." dedi.

DÜNYA BARIŞI TEHLİKEYE GİRDİ

UİP Onursal Başkanı Dr. Talal Abu Gazaleh, dünya barışının tehlikeye girdiğini ifade ederek, küresel güçlerin mevcut savaş ortamını göz ardı etmemesi gerektiğini vurguladı. Mevcut sistemin insan haklarına duyarlı bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini belirten Gazaleh, barış ve adalet için eşit temsiliyetin önemine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler'deki sistemin şu anda paralize olduğunu kaydeden Abu Gazaleh, "Sistemi insan haklarına saygı duyan bir sisteme dönüştürmek ve bir reform yapmak gerekiyor. Etkili ve demokratik bir yapıya kavuşturulmalı. Sadece böyle bir sistem ülkeler arası eşitlik ve adaleti sağlar. Adalet için herkesin eşit bir şekilde temsil edilmesi gerekiyor. Herhangi bir devletin kendisini başka devletten üstün görmemesi lazım. Demokrasinin temelinde insanların birbirleri ile kurduğu saygı temelli ilişkiler yatar. Ülkelerin kendi içerisinde demokrasilerini yürüten saygı, mutlaka ülkeler arasında da olmalı." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi