İŞKUR'un 5 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye genelinde işgücü piyasasında önemli eğilimler ve ihtiyaçlar belirlendi. Araştırmaya göre, çalışanların %70'i erkeklerden oluşurken, %30'u kadınlardan oluşmaktadır.


EN ÇOK ELEMAN ARANAN MESLEKLER LİSTELENDİ!

En çok eleman aranan meslekler arasında makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü yer almaktadır. İşverenlerin en çok talep ettiği beceriler arasında ise "yeterli mesleki ve teknik bilgi" ile "iş tecrübesi" ön plandadır.


Ülke genelindeki iş yerlerinin %8,7'sinde açık iş bulunduğu, özellikle 20 veya daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde bu oranın %27,6'ya kadar çıktığı belirlenmiştir. Kadın iş gücünün tercih edildiği açık işlerde ise, makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson, konfeksiyon işçisi, aşçı ve okul öncesi öğretmeni gibi meslekler öne çıkmaktadır.


ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLENN 10 MESLEK

Araştırmada işverenlerin %12,5'inin eleman temininde güçlük çektiği belirlenmiştir. Bu güçlük çekilen meslekler arasında makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı bulunmaktadır. Güçlük çekilen nedenler arasında ise "ilgili meslekte yeterli iş başvurusunun yapılmaması", "gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması" ve "yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması" öne çıkmaktadır.


Araştırmaya katılan iş yerlerinin %5,4'ü bir yıl içerisinde istihdam artışı beklediklerini belirtmiştir. En fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri yer almaktadır.