Her hafta Pazar günü Ekol TV ekranlarında yayımlanan ‘Balçiçek ile Şimdi’ programına konuk olan Genetik Uzmanı ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Ulucan, insan genine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. İnsan yaşının 150 olabileceği söylentilerine değinen Prof. Dr. Ulucan, dış etmenlerin bu süreyi etkilediğini belirtti.

‘BU FARAZİ BİR RAKAM DEĞİL’

Ulucan, “Hücreler ilk oluştuğundan itibaren oradaki programlanmış DNA’ya bakıldığında en az 150 yıllık bir hayat süreci biçilmiş. Bu farazi bir rakam değil. Ama tabi ki de dış faktörlerle karşı karşıya kalıyoruz maalesef. Anbitiyotik bulundu insan yaşamının süresi arttı ama bu sefer nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar geldi. Belki bizi ileride çok daha farklı hastalık bekliyor; belli yaşla, belli bir tecrübeyle ortaya çıkacak. Bunu açıkçası bilmiyoruz ama şu anda mavi bölge insanları var dünyada 4-5 bölge… orada gerçekten 100 yaşından önce ölmek garip karşılanıyor.” ifadelerini kullandı.

‘BİZİM AMACIMIZ KALİTELİ BİR YAŞAM’

ABD’de 2 yıl boyunca yapılan ve insan ömrünün sağlıklı beslenme sonucu uzayabileceğini ispatlayan araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Ulucan şu ifadeleri kullandı:

“Pilot bölgelerde sonuçlar yanıltıcı olabilir. Model organizmadaki kimyasal bileşiğin ömrü yüzde 10 uzatıldığında bizde de aynı etkiyi yapacak gibi bir şart yok. Bizim istediğimiz uzun ve sıkıntılı bir yaşam değil kaliteli bir yaşam. Bizi yaşlandıran kronik hastalıkları ön plana çıkaran bu hücrelerin ölüm ve yenilenme arasındaki dengesizlik. Bu denge zamanla bozuluyor. Zamanla bu bir denge oluyor ama bu dengenin de bir avantajları var. Mesela bazı kötü hastalıkların çok hızlı ilerlemesini önlüyor gibi. Artı tarafları var. Dezavantajları var.”