ŞEYMA KAN - Ekol TV

İnşaata sektöründe eleman sorunu gittikçe derinleşiyor. Firmalar çözüm için ücret yükseltiyor fakat problem bir türlü çözülemiyor. Aylık 60 bin lirayla 150 bin liraya çalışacak işçi bulunamıyor. İş çok olunca ustalar aldıkları işleri sıraya koyuyor.
'İNŞAATIN HER DALINDA ELEMAN SIKINTISI VAR'
İnşaat kalfası Ferhat Öztürk, "Şu anda inşaatın her dalında eleman sıkıntısı var. Kalıpçı olmadığı için sıkıntı çok, adam bulamıyoruz" diyor. Sıva ustası Şahin Şirin ise "Elimizde 2-3 tane iş var, artık burayı tamamlıyoruz, öbürüne geçiyoruz" ifadelerini kullanırken, kalıpçı Murat Kurt da "Şu anda 3 tane işimiz var 3'ünü de erteliyoruz adam bulamamaktan" diye yakınıyor. 
DAHA ÇOK ÜCRET VEREN YERLERE GİDİYORLAR
Sıvacı, kalıpçı, boya ustası ya da elektrikçi; inşaat sektöründeki her bir kalemde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Firmalar bu nedenle maaşları artırıyor ancak yine de çözüm olmuyor. Talep çok olunca elemanlar daha fazla para teklif eden yerlere yöneliyor. İnşaatlardaki eleman sorunu uzun süredir devam ediyor. Sorunun çözülememesinin nedeni ise usta-çırak ilişkisinin kalmaması olarak gösteriliyor.
'BİZDEN SONRASI YOK'
Sıva ustası Şahin Şirin ortaya çıkan durumdan şöyle yakınıyor: "Ustalar bize yarın geliyorum dediği zaman bile başka yere gittiği zaman olabiliyor. Usta yevmiyelerimiz bugün burada biz 2 bin veriyoruz, diğer arayanlar 2 bin 500 veriyorum dese ustalar gidiyor. Şu anda alttan eleman yetişmiyor. Bizden sonrası yok."
İNŞAAT İŞÇİLERİ RANDEVU SİSTEMİNE GEÇTİ
İş çok eleman az olunca inşaat işçileri de randevu sistemine geçti, kimi günler kimi de haftalar sonrasına işe başlama tarihi veriyor. Hal böyle olunca başlayan işlerin bitme süresi de uzuyor.
İnşaat kalfası Ferhat Öztürk: "Bizim şu anda kalıpçı yevmiyesi 2 bin ile 2 bin 500 arası. Demirci yevmiyesi biraz daha farklı, onların 2 bin 500 - 3 bin arası var. Şu anda hazırda 2-3 tane daha projemiz var. Elemandan dolayı iş alamıyoruz. Piyasa iyi, canlı da parası da iyi kazanıyoruz. Ama eleman artık zor geliyor, herkes masa başı iş istiyor."
İŞ BOLLUĞUNDAN KEYFİ ÇALIŞANLAR BİLE VAR
Hatta iş bolluğu nedeniyle keyfi çalışanlar bile var. 
Kalıpçı Murat Kurt: "Bizim bir tanesi sözde her gün gelmesi gerekiyor, bazen bir hafta gelmiyor, diyoruz ki niye gelmiyorsun? 'Canım isterse gelirim' diyor. Mesela bugün gelecekti, biz bugün 4 kişi olacaktık. 2 kişi kaldık."