Ünlü Şef Ayvaz Akbacak: Tavuk döner deyip geçmeyin, ölümcül olabilir!
EKOL TV / EZGİ İZGİ
Geçtiğimiz günlerde Kocaeli’de tavuk döner yedikten sonra zehirlenen tam 648 kişi hastanelik oldu. Toplu gıda zehirlenmesi büyük yankı uyandırırken, uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. Ünlü şef Ayvaz Akbacak da Ekol TV’de Ezgi İzgi’ye yaptığı açıklamada, tavuk dönerin neden bu kadar riskli olduğunu ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini tek tek anlattı.
Tavuk dönerin dışarıdan bakıldığında bozuk olup olmadığının anlaşılamayacağını söyleyen Şef Ayvaz Akbacak, “Baharatla karıştırılmış ve pişmiş bir ürün olduğu için tüketici bunu anlamakta zorlanır. Sadece çok güçlü bir damağa sahip olanlar tat ya da kokudan şüphelenebilir ama bu oldukça zordur,” dedi.
UCUZ ET, BELİRSİZ KAYNAK, YETERSİZ SİRKÜLASYON
Akbacak’a göre en büyük risklerden biri tavuğun kaynağının belli olmaması. Son kullanma tarihi yaklaşan tavukların ucuza satılması ve bu ürünlerin dönerde kullanılması tehlike yaratıyor. Şef, “Eğer bir dönerci, sirkülasyonu az bir yerde faaliyet gösteriyorsa ve ürününü günlerce kullanıyorsa, bu büyük risk demektir,” uyarısında bulundu.
YOĞURT VE SÜTLÜ SOSLAR DA RİSKLİ
Türk usulü marinasyonlarda kullanılan yoğurt ve sütün bir araya gelmesi de, özellikle dönerin uzun süre beklemesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Akbacak, bu ürünlerin dikkatli kullanılmaması durumunda ciddi sağlık sorunları doğurabileceğini ifade etti.
PİŞİRME HATALARI VE ATEŞ MESAFESİ
Döner ile ateş arasındaki mesafenin de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Akbacak, “Bazı yerlerde ateşe çok yakın dönerler yüzeyden yanıyor. Bu da uzmanlara göre göz sağlığından kansere kadar birçok soruna neden olabilir,” şeklinde konuştu.
BAYAT DÖNER YENİDEN TAKILIYOR
Zehirlenmeye neden olan bir başka uygulama ise gün sonunda kalan dönerin tekrar kullanılması. Akbacak, “Kalan döneri dolaba koyup ertesi gün yeniden takmak ölümcül bir hata. Aynı şekilde pişmiş dönerin üzerine çiğ döner eklemek de Salmonella riskini artırır,” dedi.
"ET BOZAR, TAVUK VE BALIK ÖLDÜRÜR"
“Et mideyi bozar ama tavuk ve balık ölüme kadar götürebilir” diyen şef, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. "Özellikle Kocaeli’de 648 kişinin zehirlenmesine neden olan olay büyük yankı uyandırdı. Ancak gün içerisinde yüzlerce kişi zehirleniyor belki ama farkında olmayabiliyor. Bu nedenle yediklerimize dikkat etmeliyiz" dedi.
NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?
Tüketicilerin tavuk döner yerken dikkat etmesi gerekenleri de sıralayan Akbacak, “Müşterisi bol olan, dönerin hızlı tüketildiği yerleri tercih edin. Ara sokakta, müşteri trafiği az olan işletmelerde ürün günlerce bekleyebilir. Bu da büyük risktir. En garanti yöntem ise evde kendiniz yapmanız,” ifadelerini kullandı.
SOKAK PİLAVCILARI DA RİSKLİ
Sadece tavuk döner değil, sokak pilavcılarının da riskli olabileceğini vurgulayan Akbacak, “Üzerine tavuk konulan pilavlar da belli bir sıcaklıkta saklanmalı ve gün içinde tüketilmelidir” dedi.