Türkiye'de sonunda bu da oldu! 90 TL'lik ürünü 350 TL'ye sattılar
Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketici sağlığını tehlikeye düşürecek gıdalar ve hileli ürünleri ayrı listelerle kamuoyuna açıklamaya ve firmaları ifşalamaya devam ediyor. Hileli ürünler listesine her geçen gün yenileri ekleniyor, firmalar tek tek ifşalanıyor. Bakanlığın son listesindeki ürünlerde başvurulan hileler adeta pes dedirtti.
Ürünlerin arasında; düşük maliyetli ayçiçek yağının yasaklı yeşil boyayla renklendirilip zeytinyağı olarak satılması, yoğurda kıvam arttırmak amacıyla nişasta katılması ve köfteye maliyet düşürmek için soya eklenmesi gibi örnekler yer alıyor.
"CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLİYOR"
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sunduğu raporlara göre, sahtecilik iki ayrı listeyle yayımlanıyor: İlki, doğrudan sağlığa zararlı olan ürünler, ikincisi ise taklit ve tağşiş yapılarak tüketiciye sunulan ürünler listesi. Bakanlık, her iki listede de yer alan ürünlerde yapılan hilelerin uzun vadede insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiğini vurguluyor. Gıda Mühendisi ve Denetim Uzmanı Nurten Sırma, yasaklı maddeler ve katkıların ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dair uyarıda bulunuyor. Milliyet'in haberine göre; Özellikle sumak gibi ürünlerde tespit edilen gıda dışı boyaların uzun vadede toksik madde birikimine sebep olarak organ hasarına ve kronik sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Bakanlık raporuna göre, yoğurtta kıvam artırıcı olarak nişasta kullanılması mevzuata aykırı bulunuyor. Nişastanın sağlığa doğrudan zararlı olmadığı düşünülse de bu tür işlemlerin hijyen ve yasal koşullara uymadığı sürece tüketici için ciddi bir risk teşkil ettiği belirtiliyor. Bununla birlikte, yoğurda eklenen natamisinin yalnızca belli koşullarda ve düşük oranda kullanılması gerektiğine dikkat çeken Sırma, yüksek oranda kullanımın sağlık riski yaratabileceğini ifade ediyor.
"TÜKETİCİYE MALİ KAYIPLAR YAŞATIYOR"
Köfteye katılan soya ise başka bir maliyet düşürme yöntemini gözler önüne seriyor. Soya, bitkisel protein sağlasa da, kırmızı etin protein değerini artırma bahanesiyle kullanıldığında tüketiciyi yanıltıcı bir işlem yapıldığı anlaşılıyor. Uzmanlar, bu tür hilelerin tüketiciye mali kayıplar yaşattığını ve ürünün gerçek değerinin çok altında bir kalitede sunulmasına neden olduğunu belirtiyor.
90 TL'LİK AYÇİÇEK YAĞINI 350 TL'YE SATMIŞLAR
Bitkisel yağlarda yapılan hileler ise daha ciddi boyutlara ulaşıyor. 90 TL’ye satılması gereken ayçiçek yağı, yasaklı yeşil boya eklenerek zeytinyağı gibi sunulmuş, 350 TL’ye satılarak firmalara yüksek kar marjı sağlamış. Bu tür yağların, koyu renkli şişelere konularak aldatıcı bir görünümle sunulduğunu belirten uzmanlar, tüketicilere bu tip ürünleri beyaz bir tabağa dökerek renk ve kıvam kontrolü yapmalarını öneriyor.
"VAKIF VE KOOPERATİF ADI ALTINDA SATIŞ YAPILIYOR"
Tüketiciler, aldıkları ürünlerin sahte veya hileli olduğunu anlamakta güçlük çekebiliyor. Bakanlık bu konuda, vatandaşların ürünlerin üzerinde yer alan kayıt numaralarını sorgulamalarını ve şüpheli durumlarda ALO 170 ihbar hattına başvurmalarını öneriyor. Örneğin, özellikle marketlerde veya farklı satış noktalarında satın alınan etiket ve fabrika numarası bulunmayan ürünlerde büyük bir risk olduğunu vurgulayan yetkililer, tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca sahtecilik vakalarının sahada sıkça görüldüğü ve bazı firmaların vakıf ya da kooperatif ismi altında ürün satışı yaptığı da raporda ifade ediliyor.
Vatandaşların bu tür hilelerden korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürekli güncellenen listesinin takip edilmesi, bilinçli alışveriş yapılması ve şüpheli durumların ihbar edilmesi büyük önem taşıyor.