Türk bilim insanları belgeledi. Tavşan kanı çay hem bize hem de çevreye iyi geliyor
Ekol TV muhabiri Hakan Gözalan'ın özel haberine göre Türkiye'nin vazgeçilmez içeceği çay, sadece keyifli sohbetlerin değil, çevrenin de dostu çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre çay, kahve ve gazlı içeceklere kıyasla çok daha düşük karbon ayak izine sahip.
DİĞER İÇECEKLERE GÖRE DAHA ÇEVRECİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Görkem Üçtuğ ve ekibinin yaptığı araştırmada, çayın karbon ayak izi hesaplandı. Çarpıcı sonuçlara göre, çayın gazlı içeceklere kıyasla 12 kat, kahveye kıyasla ise tam 30 kat daha düşük karbon salınımına neden olduğu belirlendi. Prof. Dr. Üçtuğ, kahvenin ithal bir ürün olmasının ve gazlı içeceklerin endüstriyel süreçlerden geçmesinin bu farkı yarattığını belirtti.
POSASI DA DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Araştırma çayın bir başka avantajını da ortaya koydu: Posasının geri dönüştürülebilir olması. Prof. Dr. Üçtuğ, çay posasının komposta çevrilebileceğini ve balkonlarda bile doğal gübre olarak kullanılabileceğini belirtti. Böylece çay, hem tüketilirken hem de atıklarıyla doğaya zarar vermeyen bir içecek olarak öne çıkıyor.
ÇAY TÜKETİMİNDE DÜNYA LİDERİYİZ
Kişi başına en fazla çay tüketen ülke olan Türkiye’de, bu araştırmanın sonuçları çay tutkunlarını sevindirecek nitelikte. Günün her saatinde içilen ve sohbetlerin vazgeçilmezi olan çay, çevreye duyarlı bir tercih olarak öne çıkıyor.