Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Köpekler önce sokaktan çekilip sonra rehabilite edilecek
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Bakan Yumaklı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ve editörlerin sorularını yanıtladı.
Bakan Yumaklı'nın açıklamalarında, sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifine ilişkin tartışmalar, orman yangınlarıyla mücadele, yeni tarımsal destekleme modeli, çevre ve tarımsal sulamada verimlilik yatırımları gibi gündemdeki gelişmeler vardı.
Yumaklı'dan öne çıkan açıklamalar;
Bu alanda 2004 ve 2021'de düzenlemeler yapılmış. Temel sebebi o dönemlerdeki sorunları çözmek amacı ile yapılmış. Evcil hayvanların mal statüsünden can statüsüne dönüştürülmesi bu düzenlemeler ile olmuş. 2021'deki düzenlemenin temel gerekçesi işkenceleri çözmek için bu gerçekleşmiş. Yakala kısırlaştır sal modeli kanun içine konulmuş. Bu modelin uygulanabilirliği istenilen düzeyde olmamış. Herkesin kabul ettiği şu; bu popülasyonun artması ile sosyal hayatın farklı şekillerde etkilenmesi söz konusu. Hepimizin yakından gördüğü, bildiği, bizleri derinden yaralayan olaylara şahit olduk. Diğer bakanlıklarla çalışma başlattık. Daha sonra AK Parti grubu teknik çalışmamızı dinledi ve bu yasal düzenleme konusu meclis gündemine getirildi.
"4 MİLYON SAHİPSİZ HAYVAN VAR"
Sorun; bu hayvanların sahipsiz olma sorunudur. Toplumsal hayatı etkileyen olumsuzlukların elimine edilmesi ve kısırlaştırılacak. Hiçbir yerel yönetimin bize rakam veremediği ortamlarda bunu tahmin ettik. 4 milyonun üzerinde artış kontrol altına alınmazsa bunun nereye gideceğini herkes hesaplamalı. Bu şekilde devam edilirse çok problem olacak. Bu günü mumla arayabiliriz.
UYUTMA TARTIŞMALARI
Bu yasanın bir katliam yasası olarak söyleniyor olması anlam veremediğimiz bir husus. Bunu hazırlarken sorunu çözmeye odaklandık. Bu yasa geçtikten sonra sokaklarda hayvan görmeyeceğiz. Hayvanların sahiplendirilmesi için yoğun kampanya yapılsın
"GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYENE HAPİS CEZASI VAR"
Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumlar görevini yerine getirecek. Kanunda görevini yerine getirmeyenler için hapis cezası var.
ÖTANAZİ İFADESİ
Ötanazi kelimesini kullandığınızda sokaklardan tüm hayvanlar toplanıp öldürülecek gibi olmayan bir şeyi sürekli tekrar ettiler. Bu doğru değil. Ne öneri ne de çalışma oldu. Köpekler önce sokaktan çekilip sonra rehabilite edilecek. Bakım evlerine götürülerek, bunların sahiplendirilmesinin sağlanması ve sahilendirilmeyenlerin bakım evlerinde tutulması söz konusu. Hayati tehlike arz edenler, hastalık taşıyanlar olabilir. Bu veteriner hizmetler kanununda böyle durumla karşılaşılırsa veteriner onayı ile bu hayvanlara ötanazi uygulanabilir. Kanuna bu şekilde yazılmıştı ve spaküle edildi. Yanlış anlamaya mahal vermemek için vekillerimiz yeniden öneri vererek bunun değişmesini sağladı.
Bu konunun bu kadar ajite edilmesindeki amaç bu hayvanların tekrar sokaklara bırakılması.