Sokak hayvanları yasası hazır! 2024 Başıboş sokak köpekleri uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasası maddeleri neler?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine AK Parti tarafından hazırlanan sokak hayvanları tasarısı, Meclis'te görüşülmek üzere gündeme geldi. Tasarıda, sokak köpeklerinin kısırlaştırılması ve uyutulması gibi seçeneklerin yer alması bekleniyor. Bu adımlarla sokak hayvanlarının kontrol altına alınması hedeflenirken, tasarının detayları kamuoyunda geniş çapta tartışılıyor. İşte 2024 Sahipsiz sokak hayvanları uyutulacak mı? Sorusunun yanıtına ilişkin merak edilenler…
SAHİPSİZ HAYVAN DÜZENLEMESİ
Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifine ilişkin Güler, "Sokaktan aldınız, bakımını, tedavisini yaptınız, kısırlaştırıp sokağa bıraktınız; böyle bir uygulamayı artık kaldırıyoruz." diye konuştu.
Sokakların tehlikeli olduğunu belirten Güler, "Nitelikli, yaşam kalitesi artırılmış barınaklara alınmalı. Barınaklarda rehabilite edilemeyen, bulaşıcı hastalığı olan, sahiplendirme imkanı olmayan hayvanların da ötenazi yoluyla hayatına son verilmesi; yaşam kalitesi olarak da barınakların kalitesinin artırılması..." ifadelerini kullandı.
Mevcut kanuna göre büyükşehir belediyelerinin bütçelerinin binde 3'ünü, nüfusu 25 binin üzerindeki belediyelerin binde 5'ini bu alana ayırmak zorunda olduklarını hatırlatan Güler, "Ama yapmayanlar, başka yere harcayanlar, ihmal edenler var. Onunla ilgili bir denetim mekanizması ve müeyyide getireceğiz." bilgisini verdi.
Köpeklerin Uyutulmasına Belediyeler Karar Verecek
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, önceki taslakta barınaklarda bir ay boyunca sahiplenilmeyen köpeklerin öldürülmesini öngören madde daraltıldı. Kuduz tehlikesi taşıyan, hastalıklı, saldırgan ve sokaklarda sürü halinde dolaşan köpekler barınaklara alınacak. Bu köpeklerin uyutulup uyutulmayacağına, belediyeler nezdinde oluşturulacak veteriner hekimlerden oluşan bir kurul karar verecek.
Köpekler Yeniden Sokağa Salınmayacak, Barınaklarda Bakılacak
Uyutulması gerekmeyen köpekler sokaklardan toplandıktan sonra kısırlaştırılacak ve aşılanacak. Ancak bu köpekler yeniden sokağa salınmayacak ve barınaklarda bakılacak. Yerel yönetimlere, barınaklarını yapmaları ve sorumluluk bölgelerindeki başıboş köpekleri toplamaları için iki yıl süre tanınacak. Bu süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Suçun tekrarı durumunda ceza artacak ve belediye başkanları seçilme yeterliliğini kaybedecek.
Sokak Hayvanlarını Başka Bölgeye Bırakanlara Para Cezası
Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları artırılacak. Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak. Bu pay başka harcamalar için kullanılamayacak ve yapılan denetimlerde, sokak köpekleri için ayrılan payı başka amaçlar için kullanan belediye başkanlarına ceza verilecek.
Evcil Hayvanını Sokağa Atanlara Ceza
Evcil hayvanını sokağa atan veya yasaklı ırkların üretimini yapan kişilere, hayvan başına 60 bin lira para cezası verilecek ve bu kişiler bir daha hayvan sahiplenemeyecek.