Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki yıkım uluslararası sistemin enkazıdır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'nde liderler buluşmasının ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
Gazze'de ayrım gözetmeksizin gerçekleştirilen saldırılar sonucu yaklaşık 40 bin masum hayatını kaybetti. Yaklaşık 90 bin Filistinli yaralandı. 16 binden fazla masum çocuğun altında can verdikleri yıkıntılar esasen meşruiyetini kaybeden uluslararası sistemin enkazıdır.
İSRAİL BASKIYA ZORLANMALIDIR
Bu yıkıma son vermek için İsrail'in durdurulması ve kalıcı ateşkesi kabul etmeye zorlanması lazım. Bunun için de İsrail yönetimi üzerindeki baskının artırılarak sürdürülmesi gerekiyor. Elbette uluslararası düzenin karşı karşıya kaldığı bu krizler karşısında karamsarlığa kapılmadan tüm samimiyet ve gayretiyle küresel adalet için seslerini yükselten ilkeli ülkeler de var.
AMACIMIZ BÖLGEMİZDE BARIŞ KUŞAĞI TESİS ETMEK
Türkiye olarak mütemadiyen mevcut uluslararası düzenin zafiyetlerine dikkat çekiyoruz. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, ekonomik eşitsizliklerin üzerine giden; barış, güvenlik, istikrar ve refah üreten etkili ve tüm insanlığı kucaklayıcı uluslararası bir sitemin inşası için tüm engellemelere rağmen çalışıyoruz.
Amacımız insanı ve insani değerleri merkeze alan girişimci diplomasi anlayışıyla bölgemizde ve ötesinde bir barış kuşağı tesis etmektir.
TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Dünya bu çalkantıları yaşarken aynı zamanda bir terör tehlikesiyle de karşı karşıyadır. 10 binlerce vatandaşını terör örgütlerine kurban vermiş Türkiye, terörün kanlı yüzünü çok iyi bilen, tanıyan bir ülkedir. PKK/PVD/VPJ/FETÖ ve DEAŞ dahil terörizmin farklı biçim ve tezahürleriyle 40 yıldır mücadele ediyoruz. Ve etmeye de devam edeceğiz. Uzun yıllara dayanan terörle mücadele tecrübemiz uluslararası iş birliğinin bu tehditle başa çıkmak için elzem olduğunu gerektiriyor.
Bu kapsamda Şanghay İşbirliği Teşkilatı'yla diyaloğumuzu daha da güçlendirmeye hazırız. Bölgesel çatışmalar, siyasi istikrarsızlar ve yoksulluk tarafından tetiklenen uluslararası göç hareketleri de temel kırılganlıklardan birisi haline geldi. Türkiye olarak geçici koruma altındaki Suriyeliler de dahil olmak üzere takiben 4 milyondan fazla yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapıyoruz. Uluslararası toplumun da sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.
İnsani yardımlar bahsettiğimiz sorunlarla mücadelede temel araçlardan bir diğeridir. Gazze'ye gönderilen yardımların 3'te 1'ini Türkiye olarak biz üstlendik. Yaklaşık 620 ton insani yardım taşıyan 20'nci iyilik trenimiz 12 Haziran'da Afganistan'a ulaştı.