Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan HZİ Vakfı ve ilaç deneyleri iddialarına yanıt: Hiçbir çalışmam olmadı
Önemli tarih çalışmalarına imza atan Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 17 Kasım tarihinde 110 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Çığ’ın vefatı ile birlikte 12 Eylül darbesi öncesi Muazzez İlmiye Çığ’ın da isminin yer aldığı iddialar yeniden gündeme geldi.
VAKIF İDDİALARI YENİDEN GÜNDEMDE
Çığ’ın bir dönem başkanlığını yaptığı, kardeşi Prof. Dr. Turan İtil’in deney ve çalışmalarını yürüttüğü, Çığ’ın annesi ve babası tarafından kurulan HZİ Vakfı’nın, Genelkurmay Başkanlığı’nın onayı, Adalet Bakanlığı’nın izniyle 12 Eylül sonrasında cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler üzerinde ilaç deneyleri yaptığı iddiası vefat haberi ile birlikte yeniden tartışılmaya başlandı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da HZİ Vakfı ile çalışmalar yaptığı iddialar arasında yerini aldı.
NEVZAT TARHAN’DAN İDDİALARA YANIT
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ekol TV’nin sevilen programlarından olan ve Balçiçek İlter’in sunduğu Balçiçek ile Şimdi programına konuk oldu. Tarhan, Şimdi’de hakkındaki iddialara yanıt verdi.
"HZİ VAKFI İLE İLGİLİ HİÇBİR ÇALIŞMAM OLMADI"
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Muazzez İlmiye Çığ’ın HZİ Vakfı ile ilgili hiçbir çalışmam olmadı. Ayhan Songar hocanın asistanı olmadım, Turan İtil’in asistanı olmadım. Dünya Nörobilim ve EEG Derneği’nde Turan İtil için verilen ödül var. Çok başarılı birisi” ifadelerini kullandı.
“ARAŞTIRMA GRUBUNUN İÇİNDE HİÇ BULUNMADIM”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “O araştırma grubunda hiç bulunmadım. 12 Eylül döneminde ben Ankara’da asistandım, uzmanlık öğrencisiydim. Bana bir teklif gelmedi. Duymadım bile. Sonrasında basından duydum. Askeri hekim kökenli olduğum için bağlantı kurdular herhalde. Çünkü gerçek proje Genelkurmay arşivlerinde vardır. Genelkurmay bir açıklama yapsa iş biter” diye konuştu.
“BİR ŞEYLER YAPILMIŞ”
12 Eylül döneminde insanlık dışı ilaç deneyleri yapıldığı iddialarını değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çok ciddi iddialar. Bir şeyler yapılmış, yok diyemeyiz. Fakat normalde bunun gibi şeyler yapıldığında sonuçlar yayınlanır. Yaptılarsa niye yayınlanmamış? Kanıta dayalı konuşulması lazım” dedi.
“O DÖNEMDE ETİK KURULLAR YOKTU”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “O tarihlerde cezaevlerinde ve askeriyede araştırma yapmak bilimsel etiğe aykırı değildi. Şimdi ise bilimsel etiğe aykırı. O dönemde etik kurullar yoktu. Daha sonra resmi olarak etik kurullar çıktı. ABD’deki etik kurula uygun ve ABD ile birlikte yapılmış. Ben deneylerin yapılmış olduğunu güçlü bir şekilde tahmin ediyorum. Ama yayımlanmış bilgi ve bir kongrede sunum yok” değerlendirmesinde bulundu.