Pastırma sıcakları tarihleri: 2024 Pastırma sıcakları ne zaman, hangi günlerde, bitti mi?
İlgi çeken hava olayları arasında yer alan pastırma sıcakları tarihi gündeme geldi. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu hava olayı; Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer), Almanya'da "kocakarı yazı" ve İsveç'te "Azize Birgitta yazı" olarak biliniyor. Genellikle sonbaharın ardından Ekim sonu ve Kasım ortası arasında yaşanan pastırma sıcaklarının ne zaman yaşanacağı merak konusu oldu. İşte 2024 pastırma sıcakları tarihi hakkında merak edilenler...
PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR?
Pastırma sıcakları, özellikle sonbahar mevsiminin sonlarına doğru, Ekim ayı sonunda ve Kasım ayı ortasında görülür.
Bu dönemde, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye başlar. Yıl içinde birkaç kez yaşanabilen pastırma sıcakları, bazen hiç görülmeyebilir. Genellikle birkaç gün veya bir hafta süren bu dönemde, gündüzleri güneşli ve hafif rüzgarlı, akşamları ise serin bir hava hakimdir. Yağış beklenmezken, gece saatlerinde don olayları yaşanabilir.
PASTIRMA SICAKLARI BU SENE OLACAK MI?
Sonbaharın son günlerini yaşadığımız şu dönemde, hava sıcaklıkları giderek düşmeye başlamışken, kış mevsiminin etkileri de kendini gösteriyor. Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl pastırma sıcaklarının yaşanmayacağını duyurdu. Şen, yaptığı açıklamada, bazı bölgelerde hava sıcaklıklarının daha da düşeceğini, karla karışık yağmur ve kar yağışının da görüleceğini belirtti.
PASTIRMA SICAKLARININ TARİHSEL ARKAPLANI
Pastırma sıcakları, ismini aslında pastırmanın hazırlanma sürecinden alır. Bu dönemde gece ve gündüz sıcaklık farklarının fazla olması, pastırmanın üretimi için ideal koşulları oluşturur. Gündüzleri sıcak havada etin gözenekleri açılırken, geceleri soğuk havada bu gözenekler kapanır. Bu döngü, pastırmaya sıvanan çemenin etin içine iyice işlemesini sağlar. İşte bu nedenle, bu özel hava koşulları "pastırma sıcakları" olarak anılmaktadır.