Kamuda tasarruf paketi kanun teklifi TBMM'ye sunuldu! Kamuda tasarruf genelgesinde hangi maddeler var?

TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin önemli düzenlemeler içeriyor. AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, 10 Temmuz Çarşamba günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Teklifin detayları arasında, kamu harcamalarında tasarruf sağlamayı amaçlayan önlemler bulunuyor. İşte Kamuda tasarruf paketi maddeleri ve içeriği…
Kamuda tasarruf paketi kanun teklifi TBMM'ye sunuldu! Kamuda tasarruf genelgesinde hangi maddeler var?

TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi, kamuda tasarruf tedbirlerini içeren kapsamlı düzenlemeler öngörüyor. AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, 10 Temmuz Çarşamba günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda masaya yatırılacak. Teklifte yer alan detaylar, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması ve harcamalarda tasarruf sağlanması yönünde adımlar içeriyor. İşte  Kamuda tasarruf genelgesi maddeleri…

Tek ücret esası

Herhangi bir statüdeki kurum veya kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite gibi organlarda görev alanlara, kurum içi veya kurum dışı ayrımı gözetmeksizin bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek.

Deprem bölgelerinde 2023 yılı ocak ayı nüfusu verileri baz alınacak

Kamuda tasarruf tedbirlerini içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile birlikte, deprem bölgesindeki nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalmasının önüne geçiliyor.

Buna göre, 30 Haziran 2027 tarihine kadar, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde bulunan ve 2023 yılı ocak ayı nüfus verilerine göre azalan belediyeler için 2023 yılı ocak ayı nüfus verileri esas alınacak. Bu süreçte, ocak ayı nüfus verilerindeki artışlar dikkate alınacak.

Ayrıca, Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanunda yapılacak değişiklikle, devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesi için gereken yönetmelikler, Cumhurbaşkanı'nın kararı üzerine yürürlüğe konulacak.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı ise, kamu kurum ve kuruluşları ile teşebbüslere mali fayda sağlayan uygulamalarına ilişkin tüm kayıt ve verileri bünyesindeki bilgi sistemine aktaracak.

Gizli kalması lazım gelen bilgileri ifşa edenler cezalandırılacak

Başkanlık ve devlet yardımının uygulanmasından sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, devlet yardımlarının izlenmesi ve etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilerden bilgi, belge, kayıt ve veri talep edebilecekler. Bu talepler, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlardan da yapılabilir. Bu süreçte, bilgi paylaşımında bulunanlar, paylaşılan verinin gizliliği ve güvenliğinden sorumlu olacaklar. Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili hükümleri ihlal edenler, gizli kalması gereken bilgileri ifşa edenler veya amaç dışında kullananlar hakkında Türk Ceza Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.

Ayrıca, Devlet Destekleri Bilgi Sistemi'nde bulunan tüm kayıt, veri ve teknik dokümantasyon ile kaynak kodları, bu madde yürürlüğe girdikten sonra altı ay içinde bir protokol ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na devredilecek.

Belediyelerin vergi gelirlerinden yapılacak kesinti oranlarına yeni düzenleme

Düzenleme kapsamında İller Bankası'nın sermaye tavanı, 9 milyar liradan 60 milyar liraya yükseltiliyor. Ayrıca, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri payından yapılacak kesinti oranlarına ilişkin düzenlemeler de yapılmaktadır.

Bu çerçevede, büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde 2014 yılından bu yana uygulanan yüzde 20 olan kesinti oranı, yüzde 30'a; diğer belediyeler ve mücavir alanlarda uygulanan yüzde 10 olan kesinti oranı ise yüzde 15'e çekiliyor. Ayrıca, il özel idarelerinde 2014 yılından bu yana uygulanan yüzde 20 olan kesinti oranı da yüzde 30 olarak düzenleniyor. Bu düzenlemeler 1 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yönetim kurulu üyelikleri

Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlarda yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliği ve benzeri organlarda görev alanlar, sadece bir görev için ücret alabilecekler. Bu görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi ödemelerin toplam net tutarı, 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarı geçemeyecek. İlgililere bu sınıra tabi ödemeler dışında, doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir ayni veya nakdi menfaat sağlanamayacak.

Yürütülen görevler karşılığında ödenmesi gereken tutarlar, ilgili kurum veya kuruluşlarca brüt tutarları üzerinden vergi kesintileri yapılarak personelin asli görevli olduğu kurumun emanet hesabına yatırılacak.

Birden fazla görev alan personel, ücret alacağı görevi asli görevli olduğu kuruma beyan edecek. Mevzuata göre yapılacak ödemeler, bu maddeye uygun şekilde asli görevli bulundukları kurumlarca vergi kesintisi yapılmaksızın gerçekleştirilecek ve üst sınıra aşan veya ücret alınamayan görevlere ilişkin ödeme tutarları genel bütçe veya ilgili kurum bütçesine gelir kaydedilecek.

Bu düzenlemeler, belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri için de geçerli olacak. Diğer mevzuat hükümleri, bu maddeye aykırı olarak uygulanmayacak. Uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi ve yönlendirilmesi ise Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılacak.