Hem otizmle hem toplumla mücadele: Alnımıza otizmli yazıp mı gezelim?

Ekol TV’den Güray Ervin’in haberine göre; 2,5 yaşında otizm tanısı konulan Doğu Rüzgar Demir, 6 yaşına kadar konuşamadı. Ancak annesinin büyük mücadelesi sayesinde, otizmli çocukların pek azının ulaşabildiği bir seviyeye geldi. Liseye giden Demir, tiyatro eğitimi aldı.
“GÜNEŞE SELAM VERİRDİ”
Doğu Rüzgar Demir’in annesi Semra Demir, “Doğu insanlara sarılırdı. Güneşe selam verirdi. Garipseyerek bakarlardı. Ben de orada tepkimi verirdim. Bazen çok sinirlenirdim: ‘Alnımıza otizmli yazıp mı gezelim?’ diyordum” ifadeleriyle insanların bilinçsizliklerine tepki gösterdi.
“ÖĞRETMEN KABUL EDİYORSA YOL ALABİLİYORSUNUZ”
Semra Demir, “Otizm ile tanıştığımızda Doğu henüz 2,5 yaşındaydı. Göz teması kuramıyordu. İlk okula başlıyoruz ve Doğu konuşmuyor. Hiçbir kelime yok, cümle kuramıyor, konuştuğu anlaşılıyor, insanlar onu yabancı sanıyor. Ortaokulda sıkıntılarımız olmadı. Çok iyiydi öğretmenlerimiz. Sınıf öğretmenimiz Doğu’yla çok ilgilendi. Ne yaparsanız yapın çocuğun karşısına çıkacak öğretmen çok önemlidir. Öğretmen çocuğu gerçekten kabul ediyorsa siz yol alabiliyorsunuz. Etmiyor da dışlıyorsa hiçbir şekilde yol alamıyorsunuz” ifadeleriyle yaşadıkları süreçleri anlattı.
“YAŞITLARIYLA AYNI ORTAMDA OLMAK ZORUNDAYDI”
Demir, “Ortaokulda takdir ve teşekkür aldı. Bizim için bunlar büyük bir şeydi. Mezun olunca lise arayışına girdim. Daha sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi’ne kaydını yaptırdık. Şu an iyi gidiyoruz. Ezber yeteneğinden dolayı tiyatroyu seçtik. Akademik olarak geride ama duyduğunu ezberleyen bir çocuk. Bir günümü uykusuz geçirip diğer gün Doğu’yu okula götürdüğümü biliyorum. Çünkü Doğu içindi. Doğu okulda bir şey mi öğrenecek, hayır. Ama o ortamda olmak zorundaydı yaşıtlarıyla” diye konuştu.
“BENİM DERDİM ÇOCUKLARIMI İNSAN YAPABİLMEK”
Sözlerini sürdüren anne Semra Demir, “Ateş ve Eylül var çocuklarım. Doğunun ikizi. Onlar gibi olması için elimden geleni yaptım. Bütün sporları yaptı. Yüzmede kaldık. Yüzme Doğu’nun algısını çok açtı. Büyük kar sağladı. Hiç konuşmayacak, dediler. Ne uğraşıyorsun, profesör mü yapacaksın, dediler. 3 çocuğum için de diyorum: Profesör yapmayacağım. Benim derdim çocuklarımı insan yapabilmek” ifadelerini kullandı.
“EN ERKEN MÜDAHALE İLE SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLİR”
Dil ve Konuşma Pataloğu Ümmühan Erkoç, “Doğu 5,5 yaşta geldi. Kelimeleri var 30-40 tane kadar. Önce çıkaramadığı sesler üzerine gittik. Sesleri çıkardıkça sesler birleşti heceler, heceler birleştikçe kelimeler çıktı. Git gide kelime haznesi arttı ve cümle kurmaya başladı. En erken şekilde müdahale edersek sonrasında bu sorunları hiç yaşamayız” sözleriyle Doğu’nun konuşabilmesi için yürüttükleri çalışmaları aktardı.
“AİLE ÜYELERİMİN HEPSİ DOĞU’DA VARMIŞ GİBİ”
Doğu’nun kardeşi Eylül Demir, “Doğu’yu diğer aile üyelerimden daha ayrı bir şekilde görüyorum. Sanki tüm aile üyelerimin hepsi Doğu’da varmış gibi. Hem anne olarak hem baba olarak hem kardeş olarak” dedi.
Kaynak:ekoltv.com.tr