Hangi iller deprem riski altında? İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olacak: Tek tek açıklandı
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye’deki en riskli deprem bölgelerini ve olası büyük depremleri değerlendirdi. Marmara Bölgesi’nde biriken gerilime dikkat çeken Özmen, İstanbul için 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem beklendiğini vurguladı. Ayrıca, Bursa’da uzun süredir büyük deprem yaşanmadığını, bunun tehlikeyi artırdığını belirtti. Ankara için de deprem riskinin düşünüldüğünden çok daha yüksek olduğunu ifade etti.
EN RİSKLİ DEPREM BÖLGELERİ
Özmen’e göre, Türkiye’nin en tehlikeli deprem bölgeleri iki ana fay hattında bulunuyor. Bunlardan ilki, Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nden başlayarak Ege Denizi’ne uzanan bölümü. İkincisi ise Erzincan ile Bingöl arasındaki Yedisu segmenti. Bu bölgelerde kırılmayı bekleyen faylar nedeniyle ciddi bir deprem riski söz konusu.
Yunanistan Depremle Mücadele Kurumu uyardı: Ege Denizi’nde büyük deprem riski!
BURSA’DA BÜYÜK DEPREM BEKLENTİSİ
Uzun yıllardır büyük bir sarsıntı yaşanmayan Bursa’nın, tehlikeli bölgelerden biri olduğunu belirten Özmen, yeni keşfedilen diri fayların da riskin artmasına neden olduğunu söyledi. Bursa’daki gerilimin biriktiğini vurgulayan Özmen, bölgedeki vatandaşların tedbirli olması gerektiğini belirtti.
ANKARA İÇİN ÖNEMLİ DEPREM UYARISI
Ankara genellikle deprem riski düşük bir şehir olarak görülse de, Özmen’e göre bu yanlış bir algı. Başkentin çevresindeki fay hatlarının 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Özmen, İzmir’de 2020 yılında meydana gelen depreme benzer bir sarsıntının Ankara’da da yaşanabileceğini vurguladı.
Sismik hareketlilik sürüyor! Ege Denizi deprem fırtınasına girdi: Son depremler listesi
İSTANBUL’DA 7’NİN ÜZERİNDE BEKLENİYOR
1766 yılından bu yana büyük bir deprem görmeyen İstanbul’da, Marmara Denizi’ndeki Kumburgaz ve Adalar segmentlerinin büyük bir sarsıntı üretebileceğine dikkat çeken Özmen, İstanbul’un deprem tehlikesinin çok yüksek olduğunu belirtti. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilin ve komşu iller de dahil olmak üzere 11 ilin bu depremden etkileneceğini ifade eden Özmen, ekonomik ve can kaybı açısından 6 Şubat depremlerinin 4-5 katı büyüklüğünde bir felaketin yaşanabileceğini söyledi.
42 saniye önceden haber verecek: Çeşme ve Bodrum kıyılarına deprem erken uyarı sistemi kuruldu
DEPREM RİSKİ SÜREKLİ ARTIYOR
Sputnik'te yer alan habere göre 1992’de Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından 135 olarak açıklanan fay hattı sayısının 2012’de 500’ü geçtiğini belirten Özmen, günümüzde Türkiye genelinde bine yakın fayın tespit edildiğini söyledi. Marmara Denizi’nden Ege’ye kadar uzanan fay hattı ve Yedisu segmenti gibi bölgelerde büyük depremlerin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Deprem riski yüksek olan bölgelerde yaşayan vatandaşların bilinçlenmesi ve gerekli önlemleri alması gerektiğini vurgulayan Özmen, özellikle Bursa ve Ankara gibi şehirlerde riskin hafife alınmaması gerektiğini belirtti.