Deprem korkusu fırsatçılarına dikkat! Sahte deprem uyarı uygulamaları can yakıyor
İstanbul'da meydana gelen 6.2'lik deprem, vatandaşların deprem uyarı uygulamalarına olan ilgisini artırdı. Ancak, uzmanlar, kötü niyetli kişilerin sahte uygulamalarla bu durumu fırsata çevirdiğine dikkat çekiyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsat bilerek geliştirilen sahte uygulamaların tehlikelerine vurgu yaptı.
Deprem psikolojimizi nasıl etkiliyor? Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan yer bilimcilere uyarı
ERKEN UYARI SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Deprem erken uyarı sistemlerinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi veren Baki, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin, küçük sarsıntıları algılayabildiğini söyledi. Bu sensörler sayesinde milyonlarca telefon cihazı, mobil sismik sensör ağına dönüşüyor. Aynı bölgede birden fazla cihazın sarsıntı algılaması durumunda, bu veriler sunuculara iletiliyor. Veriler merkezi bir sistemde karşılaştırılıyor ve yeterli sayıda cihaz benzer hareketler kaydederse, bölgedeki cihazlara uyarılar gönderiliyor.
Depremi 9 saniye önceden haber verdi! İşte o uyarı sistemi
SAHTE UYGULAMALAR: DİJİTAL TEHDİT
Ancak, sahte deprem uyarı uygulamaları, yalnızca yanlış bilgi yaymakla kalmıyor, aynı zamanda telefonlara zararlı yazılımlar yükleyebiliyor. Baki, bu tür uygulamaların, kullanıcıların kamera, mikrofon ve konum gibi hassas verilere erişim sağladığını ve bazen sahte bildirimlerle kullanıcıyı reklamlara yönlendirdiğini belirtti. Ayrıca, bu uygulamalar kişisel verileri çalmayı hedefleyen zararlı yazılımlar da yükleyebiliyor.
TÜRKİYE’DE RESMİ UYARI SİSTEMİ YOK
ABD ve Japonya’da devlet destekli deprem uyarı sistemlerinin bulunduğunu belirten Baki, Türkiye’de henüz böyle bir sistemin olmadığını ifade etti. Türkiye'de devlet tabanlı bir erken uyarı sisteminin olmadığına dikkat çeken Baki, bu tür uygulamalara temkinli yaklaşılması gerektiğini vurguladı.
DİJİTAL GÜVENLİK: DEPREM KADAR ÖNEMLİ
Baki, deprem uyarı uygulamalarının kullanıcıların dijital güvenliğini tehlikeye atabileceğini, bu yüzden kullanıcıların telefonlarının izinlerini dikkatlice kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Konum, mikrofon ve rehber gibi hassas verilere gereksiz erişim isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Dijital güvenliğin, fiziksel güvenlik kadar önemli olduğunu belirten Baki, kullanıcıları sahte uygulamalara karşı daha dikkatli olmaya çağırdı.
Kaynak:DHA