Atatürk döneminde de ‘bozkurt’ sembolü kullanıldı! İşte ilk örnekleri

2024 Avrupa Futbol Şampiyonasında Merih Demiral'ın sevincini "bozkurt" işaretiyle göstermesi ile ceza alması tartışmalara neden oldu. Hem spor camiasında hem de siyasi tarafta tartışmalar başlarken, ‘Bozkurt’ simgesinin Türk tarihindeki önemi merak konusu oldu. Tarihçi Dr. Ali Güler Türk tarihindeki sembollerini Ekol TV’de Oylum Talu’ya anlattı.
Atatürk döneminde de ‘bozkurt’ sembolü kullanıldı! İşte ilk örnekleri

Futbolcu Merih Demiral'ın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kullandığı "bozkurt" işareti sonrası UEFA’dan ceza alması hem futbol camiasında hem de siyasi tarafta tartışmalara neden oldu. UEFA Demiral'e "uygunsuz davranış" iddiasıyla soruşturma başlattı. Ancak ‘Bozkurt’ simgesinin Türk tarihinde önemli bir yeri var. 

Tarihçi Dr. Ali Güler Türk tarihindeki sembollerini Ekol TV’de Oylum Talu’ya anlattı.


“CUMHURİYET TARİHİNDE DE ‘BOZKURT’ YANİ KURT İMGESİ KULLANILDI”


Tarihçi Dr. Ali Güler, Cumhuriyet tarihinde de ‘Bozkurt’ yani kurt imgesinin önemli bir yeri olduğunu dikkat çekerek, “Türk tarihinde bunalım dönemleri yaşanmıştı. İlki, en son Balkan Savaşı sonrasında yaşadığımız sıkıntılar içerisinde Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp, Yakup Kadri Karaosmanoğlu gibi o dönemin genç düşünürleri bunalım döneminden çıkış için şiirlerinde yazılarında ‘kurtarıcı kahraman’ arayışını ifade etmişlerdi. Mesela Ömer Seyfettin’in şiirleri var. Bu kendi tarihimizin içerisinden içinde bulunduğumuz olumsuz şartlardan çıkışı arama şekliydi. Mustafa Kemal Atatürk de işte o aranan kahraman olacaktır." dedi.


"ATATÜRK TÜRK TARİHİNİN EN ESKİ DEĞERLERİNİN ÇIKARILMASI İÇİN ÇALIŞTI"


Dr. Ali Güler Atatürk'ün 'Bozkurt' sembolünü özel hayatında da kullandığını Türk tarihinin en eski değerlerinin ortaya çıkması için gayret gösterdiğini dikkat çekere yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:


"Mustafa Kemal Paşa Türklüğün eski, kadim yazılı metinlerine ulaşmak için muazzam Türk tarih ve dil çalışmaları başlatmıştı. Çünkü Batılıların ‘Türkler geri bir millettir. Bunlar medeniyet yaratamaz’ şeklindeki tezi vardı. Bunu yıkmak için de tarih araştırmalarına önem vermiştir. Türk Tarih Kurumu’nu ve Türk Dil Kurumu’nu kurmuştur. Buradaki araştırmacıların yetişmesi için Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi’ni kurmuştur. Sonuçta Mustafa Kemal Paşa’nın kendisini de batılılar ‘Bozkurt’ demiştir. O kurtarıcı ve liderlik özelliğinden dolayı. Mustafa Kemal bu Türk tarihine olan ilgisinden dolayı bizim kültürümüzün en eski değerlerinin öne çıkarılması için çalışmıştır. Mesela Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü kurulurken 1924’te Fuat Köprülü’yü görevlendirmiştir. Köprülü’ye söylediği şey son derece önemlidir. Demiştir ki, “Elinde meşale tutan bir bozkurt olsun”. Türkiyat sembolüne bakın bilim ve bozkurt ikisi burada birleşmiş bir vaziyettedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunu Ergenekon’dan çıkış gibi ifade etmiştir. Aynı şekilde paralarda da bozkurt vardır. Atatürk’ün de üzerinde taşıdığı bozkurt rozeti vardır. Şu anda bu Anıtkabir Müzesi’nin de envanterindedir. Aynı şekilde Cumhuriyet’in 10. yılında çok ciddi kutlamalar da yapılmıştır ve çok ciddi Türklük havası vardır. Orada hazırlanan tablolarda bozkurt simgesi vardır, aynı şekilde halılara da işlenmiştir. Atatürk’ün çalışma masasında da bir tane bozkurt heykelciği vardır. Şu an Samsun’daki müzede de bu sergileniyor. Dolayısıyla Atatürk Türk birliğine dayalı adı ‘Türk’ olan bir devlet kurmuştur. Türk tarihinin en eski değerlerini ortaya çıkartılması için gayret göstermiştir. Bu vesileyle de ‘Bozkurt’u bir sembol olarak öne çıkarmıştır."