ADNAN OKTAR DAVASI (TEMMUZ 2024): Beklenen karar çıktı! Adnan Oktar neden tutuklandı?
Adnan Oktar davası (Temmuz 2024): Adnan Oktar neden tutuklandı? Yürütülen soruşturma kapsamında yargılanan Adnan Oktar Suç Örgütü’ne ilişkin karar çıktı. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen başarılı operasyon sonrasında çökertilen suç örgütüne yönelik yürütülen dava da sürüyor. 10 Temmuz Çarşamba günü Yargıtay tarafından onanan cezanın ardından konu yeniden gündeme geldi.
ADNAN OKTAR DAVASI (TEMMUZ 2024)
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Adnan Oktar'a örgüt kurmak ve yönetmek, cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma suçlarından verilen 8 bin 658 yıl hapis cezası ile Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü üyelerine verilen cezaları onadı.
UYAP'a yüklenen 550 sayfalık gerekçeli kararla birlikte Adnan Oktar'a verilen 8 bin 658 yıl hapis cezası da dahil olmak üzere örgüt üyeleri için verilen hükümler kesinleşti.
ADNAN OKTAR NEDEN TUTUKLANDI?
Adnan Oktar silahlı suç örgütüne yönelik 72'si tutuklu 215 sanıklı davada, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Kasım 2022'de kararını açıklamıştı.
Mahkeme, sanık Adnan Oktar'ı "örgüt yöneticiliği", "cinsel istismar", "eğitim hakkının engellenmesi", "eziyet", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" ve "kişisel verilerin kaydedilmesi" suçlarından toplam 891 yıl hapisle cezalandırmıştı.
Yönetici konumunda bulunduğu için diğer sanıkların suçlarından da sorumlu tutulan Oktar, diğer sanıkların cezalarıyla birlikte toplam 8 bin 658 yıl hapse mahkum edilmişti.
Mahkeme, örgüt elebaşı oldukları iddiasıyla yargılanan sanıklar Alev Babuna, Aylin Atmaca, Ayşegül Hüma Babuna, Bora Yıldız, Ulviye Didem Ürer, Yeliz Sucu, Merve Büyükbayrak, Sinem Hacer Tezyapar, Tarkan Yavaş, Halil Hilmi Müftüoğlu, İbrahim Tuncer, Mehmet Noyan Orcan ve Fatma Ceyda Ertüzün'e de benzer suçlardan ayrı ayrı 8 bin 658 yıl hapis cezası vermişti.
Sanıklardan 106'sını "örgüt üyeliği" suçundan 4 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, 8 sanığı "örgüte üye olmamakla birlikte yardım" suçundan 3'er yıl hapisle cezalandırmıştı.
Heyet, haklarında etkin pişmanlık hükümleri uyguladığı 16 sanığa ise çeşitli hapis cezaları, 67 sanığa da benzer suçlardan değişen sürelerde hapis cezası vermişti.
Mahkeme ayrıca, sanık Mert Sucu'yu "örgüt üyeliği", "cinsel istismar", "cinsel saldırı", "görevini yaptırmamak için direnme" ve iki polis memuruna karşı "öldürmeye teşebbüs" suçundan 152 yıl 5 ay hapisle cezalandırmıştı. 3 sanığın dosyası ise ayrılmıştı.
İstinaf, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını hukuka uygun bulmuştu.