9. YARGI PAKETİ MADDELERİ VE İÇERİĞİ: 2024 9. Yargı Paketi Meclis'ten geçti mi, ne zaman çıkacak ve infaz düzenlemesi var mı?
TBMM'ye sunulan ve 20 kanunu kapsayan 9. Yargı Paketi, adalet sisteminde önemli değişiklikler öngörüyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan paket, milletvekillerinin taslak üzerindeki değerlendirmelerinin tamamlanmasının ardından yasalaşacak. Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, paketin cezasızlık algısına son verecek düzenlemeler içerdiğini vurguladı. Paketin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. İşte 2024 9. Yargı Paketi Meclis’ten geçme tarihi…
9. YARGI PAKETİ MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?
Geçici maddeyle birlikte 39 maddeden oluşan 9. Yargı Paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, 11 Temmuz Perşembe günü komisyonda görüşüleceğini açıkladı.
9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?
Düzenlemenin Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konuyla ilgili detaylar açıklandığında, haberlerimizde yer vereceğiz.
Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplanacak. Komisyon, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine 11 Temmuz Perşembe günü başlayacak.
9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİ VE MADDELERİ NELER?
Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek 9. Yargı Paketi, çeşitli yasal düzenlemeleri içeriyor. Teklif kapsamında, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle işlenen hakaret suçunun uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınması öngörülüyor. Ayrıca, Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve 20 yıl mesleki kıdem kazananlar için yazılı sınav şartı kaldırılarak arabuluculuk siciline kayıt olma imkanı getiriliyor.
Pakette yer alan diğer düzenlemeler arasında, trafikten men edilip yediemin otoparklarında bekletilen araçların satış usullerinin yeniden belirlenmesi de bulunuyor. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiği kadının evlilik sonrası kocasının soyadını almasına ilişkin düzenleme, yeni yargı paketine dahil edildi. Buna göre, kadınlar evlilikle kocasının soyadını alırken, kızlık soyadını da kullanabilecekler. Ancak aile bütünlüğünü koruma amacıyla çocukların olumsuz etkilenmemesi için kocanın soyadını kullanma şartı devam edecek.
Teklifte ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nda değişiklikler öngörülüyor. Özellikle, soybağı kuralı ve babalık davalarıyla ilgili düzenlemeler, yeni paket kapsamında ele alınıyor. Anneye de babalık karinesini çürütme hakkı tanınacak ve bu konuda mahkemeye başvuru süresi genişletilecek.
Hukuk mesleklerine giriş sınavları ve idari yargı ön sınavlarında da konu ve soru sayılarında artış yapılması planlanıyor. Sosyal güvenlik hukuku, milletlerarası hukuk ve genel kamu hukuku gibi konular da sınavlarda yer alacak konular arasında bulunuyor.