15. yüzyıldan kalma tarihi hamam müze haline getirilecek: Ya koku ya peynir müzesi olacak
Edirne’nin tarihi miraslarından Gazi Mihal Hamamı, restorasyon sonrası müzeye dönüştürülüyor. Edirne Valisi Yunus Sezer, Avrupa’dan Türkiye’ye girişte dikkat çeken 15. yüzyıl eseri hamamın koku müzesi veya peynir müzesi olarak düzenlenmesinin planlandığını belirtti.
KOKU MÜZESİ PROJESİ ÖNE ÇIKIYOR
Vali Sezer, bir kozmetik firmasıyla iş birliği görüşmeleri yaptıklarını ve hamamın koku müzesine dönüştürülmesinin ağırlık kazandığını ifade etti. Osmanlı dönemine ait gül, lavanta gibi doğal kokuların sergileneceği, yöresel giysilerle sunumların yapılacağı ve küçük bir gastronomi alanının da bulunacağı bir müze hedeflendiğini söyledi. Proje kapsamında Tunca Nehri’ne kadar uzanan bir peyzaj düzenlemesinin de planlandığını ekledi.
PEYNİR MÜZESİ ALTERNATİFİ
Gazi Mihal Hamamı için düşünülen bir diğer seçenek ise peynir müzesi. Edirne Valisi Sezer, kentin tarihi boyunca önemli bir peynir üretim merkezi olduğunu hatırlatarak, müzenin hem Edirne hem de Balkan peynir çeşitlerinin üretim aşamalarını gösterecek şekilde tasarlanabileceğini belirtti. Ayrıca, bu müzenin satış alanlarıyla birlikte ekonomik katkı sağlaması hedefleniyor.
GAZİ MİHAL HAMAMI’NIN TARİHİ
Osmanlı’nın kuruluş dönemine damga vuran Mihaloğulları ailesinden Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılında inşa edilen hamam, külliye yapısının bir parçası olarak kesme taş ve tuğla malzemeden yapılmıştır. Tarihi hamam, Rusların 1829’daki Edirne işgalinden sonra kapatılmış, günümüzde ise orijinal duvarlarını korumaktadır.
Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, Gazi Mihal Hamamı’nın hem kültürel mirası yaşatacak hem de Edirne’nin turizm potansiyelini artıracak bir müzeye dönüşmesi bekleniyor.
Kaynak:Anadolu Ajansı