15 Temmuz'un kahramanları: Milli İrade için canlarından vazgeçtiler

15 Temmuz hain darbe girişiminde, İstanbul’da 5’i polis, 3’ü asker toplam 97 kişi, Ankara’da 55’i polis 3’ü asker toplam 149 kişi, Marmaris’te ise iki polis şehit edildi. Türk demokrasisine ve Milli İrade'ye sahip çıkmak için hainlerin kurşunlarına göğüslerini siper eden 253 kahraman Türk Milleti'nin kalbine gömüldü.
15 Temmuz'un kahramanları: Milli İrade için canlarından vazgeçtiler

Türk Milleti, tarih boyunca devlet ne zaman zorda kalsa canını ortaya koymaktan çekinmemiştir. Tarihte benzerlerini çokça gördüğümüz şanlı direnişlerden sonuncusu, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında yaşandı. Bu milletin çocukları, devlet için, demokrasi için göğüslerini hainlerin kurşunlarına siper etti. Hepsini minnetle andığımız 15 Temmuz şehitlerinden bazılarının hikayeleri şöyle:


MİLLETİN KADERİNİN DEĞİŞTİĞİ AN

Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir: Aslen Niğdeli olan evli ve 2 çocuk babası Ömer Halisdemir 42 yaşındaydı. 15 Temmuz darbe girişiminde Özel Kuvvetler Komutanlığı'na girmeye çalışan Fetöcü hain Semih Terzi'yi, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'dan aldığı emirle alnından vurdu. O an 15 Temmuz hain darbe girişiminin önlenmesinde en önemli olaylardan biriydi. Bu onurlu görevi başarıyla tamamlayan Ömer Halisdemir o sırada tam 30 kurşun yiyerek şehit düştü.

KAHRAMANCA DİRENEN AKADEMİSYEN

Prof. Dr. İlhan Varank: Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölüm başkanlığı görevini sürdüren Prof. Dr. İlhan Varank 45 yaşındaydı. 15 Temmuz hain darbe girişimini haber alır almaz sokaklara çıktı. Darbeci askerlerin işgal ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde şehit düştü. İlhan Varank, Bakan Mustafa Varank’ın ağabeyiydi.


BABA-OĞUL ŞEHİT OLDULAR

Erol Olçok-Abdullah Tayyip Olçok: Türkiye’nin en önemli siyasi iletişim kampanyalarına imza atan Erol Olçok da o gece 16 yaşında oğlu Abdullah Tayyip Olçok’la birlikte Boğaziçi Köprüsü’nde darbeci askerlerin açtığı ateş sonucunda şehit oldular. Lise öğrencisi olan Abdullah Tayyip Olçok, darbe girişiminin en genç şehitlerinden biri oldu.

YAPTIĞINIZ VATAN HAİNLİĞİDİR

Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk: İstanbul’da darbe girişiminin engellemesinde kritik rol oynayan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk 47 yaşındaydı. 15 Temmuz darbe girişiminde, hain darbecilerin şehit ettiği en üst düzey asker oldu. Topkule 66. Zırhlı Tugayı’nda görev yapan Albay Ertürk, darbe gecesinde, arkadaşı Piyade Albay Davut Ala ve polislerle tugaya gitti. İki tim, tankların, silahların ve askerlerin dışarı çıkmasını engelleyerek, tugay içindeki hareketlenmeyi durdurdu. Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk darbeci hainlere, “Yaptığımız vatan hainliğidir. Teslim olun” deyince şehit edildi. Yanındaki Albay Davut Ala da, hain saldırıdan 7 kurşun yarasıyla kurtuldu.


KALKTIKLARI GİBİ OTURMAMALILAR

Gazeteci Mustafa Cambaz: Batı Trakya kökenli gazeteci Mustafa Cambaz 53 yaşındaydı. 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Meydanlara inin!" çağrısına yanıt olarak sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide "Kalkışmayı yapanlar kalktıkları gibi oturmamalı. Hatta hiç oturmamalı." diyerek evinden dışarı çıktı. Çengelköy'de oturan Mustafa Cambaz, Çengelköy Karakolu'nu basan hainlere engel olmaya çalıştı. Askerlerin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybeden Mustafa Cambaz tüm Türk halkına örnek oldu.

T

GERİDE DÖRT ÇOCUĞUNU BIRAKTI

Ev hanımı Ayşe Aykaç: Ayşe Aykaç 44 yaşında, evli ve 4 çocuk annesiydi. 15 Temmuz gecesi abdest alarak namazını kıldı. Ardından eşi Mustafa Aykaç ile dışarı çıktı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne giden Ayşe Aykaç en ön tarafta yer alıyordu. Tankların üzerinde bulunan askerlerin açtığı ateşle şehit düştü. Geride dört çocuğunu bıraktı.


MEMLEKETİ BİR AVUÇ ÇAPULCUYA BIRAKMAM

Üniversite öğrencisi Fatih Satır: Fatih Satır 26 yaşındaydı. 15 Temmuz darbe girişimini arkadaşlarından öğrendikten sonra, arkadaşlarının karşı çıkmasına, "Ben gidiyorum. Memleketi bir avuç çapulcuya bırakmam" diyerek sokağa çıktı. Sırtına astığı Türk Bayrağı ile, Sarıyer'deki Borsa İstanbul binasını işgale gelen hainlerin karşısına dikilenlerden biri de oydu. Askerler halka karşı ateş açtı. Fatih Satır şehit düştü. Tabutunun üzerine, şehit olduğunda sırtındaki Türk Bayrağı örtüldü.


15 TEMMUZ'UN İLK ŞEHİDİ OLDU

Astsubay Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın: Aslen Iğdırlı olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın 47 yaşındaydı. Kara Kuvvetleri Komutanı'nın korumalığını yapıyordu. 15 Temmuz darbe girişimi akşamı saat 21.30 civarında Genelkurmay Karargah'ında silahlı darbeci askerler ile çatışmaya girdi. Uzun bir çatışmanın ardından şehit düşen Bülent Aydın 15 Temmuz Darbe Girişiminde şehit düşen ilk isim oldu.

VATANI BU HAİNLERE Mİ BIRAKALIM

Adil Büyükcengiz: 52 yaşında ve 3 kız çocuk babası olan Adil Büyükcengiz, darbe girişiminin olduğu gece ziyarete gittiği annesinde kalmayı planlıyordu. Darbe girişimini televizyondan öğrenip sokağa çıktı. Eşi Aysel Büyükcengiz ve kızlarının "Gitme" diyerek ikna etme çabalarına "Vatanı bu hainlere mi bırakacağız" diye karşılık verdi. Saraçhane'deki İBB Başkanlık Binası'nın önünde şehit düştü.


BİR ŞEY OLACAKSA EVDE DE OLUR

Esnaf Halil Kantarcı: Evli ve 3 çocuk babası olan Halil Kantarcı 35 yaşındaydı. Darbe girişimini öğrenir öğrenmez dışarıya çıkan Halil Kantarcı direkt Çengelköy Karakolu'na doğru yola çıktı. Çıkmadan önce eşi Ayşe Kantarcı'ya, "Hakkını helal et, bana bir şey olacaksa evde de olur" diyerek vatanını korumak için evinden ayrıldı. Karakolda hainlere göğüs geren Halil Kantarcı, FETÖ’cü teröristler tarafından kahpece şehit edildi.


KÖYLÜLERİYLE UÇAKLARA ENGEL OLMAK İSTEDİ

Muhtar Ali Anar: Ankara'nın Kazan ilçesine bağlı Ahi Köyü'nün muhtarı olan 34 yaşındaki Ali Anar, Akıncı Üssü'nden kalkan uçakları engellemek için köylüleriyle birlikte harekete geçti. Akıncı Üssü'nün önüne gelenlere hainler ateş açtı. Ağır yaralanan Muhtar Anar kaldırıldığı hastanede şehit oldu.

TÜRKSAT'I KORUMAK İSTERKEN ŞEHİT OLDULAR

Tesisler Direktörü Ahmet Özsoy ve Ali Karslı: Ahmet Özsoy TÜRSKAT Tesisler Müdürü'ydü. Ali Karslı ise TÜRKSAT Hukuk Müşavirliği'nde çalışıyordu. Darbecilere karşı arkadaşlarıyla birlikte hareket ettiler. İki kepçe, bir itfaiye aracıyla TÜRKSAT'a giden yolu kapattılar. Televizyon yayınlarını kesmeye çalışan darbeciler, yoldan geçebilmek için ateş açtı. Ahmet Özsoy ve Ali Karslı burada şehit düştü.


BUNLAR BİZİM ASKERİMİZ OLAMAZ

Haki Aras: "Aslen Ardahanlı olan Haki Aras, evli ve bir çocuk babasıydı. Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından gece saat 01.30'da yola çıktı. Haki Aras şehit düşmeden önce çektiği bir video da, 'Bunlar bizim askerimiz olamaz. Bize ateş ediyorlar' diyordu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün önünde, Vatan Caddesi'nde hain askerlerin açtığı ateş sonucu şehit düştü.


ÇOCUĞUNU EŞİNE BIRAKIP GÖREVE KOŞTU

Polis Demet Sezen: 15 Temmuz Kahramanları arasında yer alan Demet Sezen, FETÖ'cü hainlerin bombaladığı Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı'na göreve çağrılmayı beklemeden gitmişti. Kızını eşi Hakan Sezen'e emanet eden Demet Sezen, darbecilerin açtığı ikinci bombardıman sonucunda şehit düştü.


TANKLA EZEREK ŞEHİT ETTİLER

Aşçı Mehmet Ali Aksu: Mehmet Ali Aksu, evli ve 2 çocuk babasıydı. Esenler'in Fatih Mahallesi'nde ikamet eden Ali Aksu, 15 Temmuz Darbe Girişimini öğrendikten sonra Bağcılar'daki Yüzyıl Caddesi'ne gitti. Darbeci hainleri arabasıyla durdurmak istedi ve aracını zırhlı tankların üzerinde sürdü. Fakat acımasız ve vicdansız hainler durmadı ve tanklarını Mehmet Ali Aksu'nun üzerinde doğru sürdü. Mehmet Ali Aksu tankın altında kalarak hayatını kaybetti ve şehit düştü.

Esnaf Türkmen Tekin: O da Mehmet Ali Aksu gibi darbecilere karşı otomobiliyle sokağa çıkmıştı. Atatürk Havalimanı'na gitmek isterken, Esenler Dörtyol’da darbeci hainler tankla otomobilini ezdi. Türkmen Tekin eşi ve çocuklarının gözleri önünde şehit düştü.

HENÜZ 16 YAŞINDAYDI

Engin Tilbaç: Henüz 16 yaşında öğrenci Engin Tilbaç, 15 Temmuz gecesi sokağa çıkarak darbecilere karşı koymak isterken İstanbul Sultangazi Baştabya’da şehit düştü. Tankların kışladan çıkmasını engellemek isterken tankın altında kalarak şehit düşen ve yüzü tanınmaz hale gelen Tilbaç’ın kimliği üç gün boyunca tespit edilemedi.


ŞARAPNEL PARÇASIYLA ŞEHİT OLDU

Çaycı Yıldız Gürsoy: Ankara’da çaycılık yapan 44 yaşındaki Yıldız Gürsoy, Ankara Genelkurmay Başkanlığı önünde yapılan bombalı saldırıda başına isabet eden şarapnel parçası nedeniyle ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Gürsoy yaşam savaşını 4 gün sonra kaybetti. Adını 15 Temmuz direnişinin kadın şehitlerinin arasına yazdırdı.

BİR YIL SONRA AVUKAT OLACAKTI

Hukuk öğrencisi Yasin Naci Ağaroğlu: Ankara Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi olan Yasin Naci Ağaroğlu 21 yaşındaydı. Darbe girişimini duyunca hemen sokağa çıktı. Genelkurmay Kavşağı’nda helikopterden açılan ateş sonucunda şehit düştü. Ağaroğlu, öğretmen bir anne ve babanın çocuğuydu.


KEPÇEYLE DARBECİLERİN YOLUNU KESTİ

Kepçe operatörü Yalçın Baran: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kepçe operatörü olan Yalçın Baran, darbe girişimi gecesinde tankların caddelerde dolaştığı ve halka ateş açtığını görünce kepçesiyle birlikte sokağa çıktı. Beykoz gişelerini kapatan Aran, tankların geçişine izin vermedi. Darbecilerin açtığı ateş sonucunda şehit düştü. Geride acılı bir eş ve beş çocuk bıraktı.