Geleceğin hapishanesi, suçluları demir parmaklıkların ardına hapsetmekten ziyade, zihinlerinin içinde tutmayı amaçlıyor. Şimdiden ağızları açık bırakan bu fikir, "Cognify" olarak adlandırılıyor.


Suç işleyen kişinin beynine sentetik yani yapay anılar yerleştirilirken, bu anılar suçun mağdurunun bakış açısını yansıtacak şekilde düzenlenecek. Özetle suçlu kişi işlediği suçu kurbanının gözünden görecek.


İŞLEDİĞİ SUÇ MAHKUMA KABUS GİBİ GELECEK


Ortaya atılan fikirdeki bu sistem, suçun yapay zeka tarafından oluşturulmuş görüntülerini gösteren VR (sanal gerçeklik) benzeri bir cihaz takılarak ve bazı bireylerin kendi başına oluşturamadıkları pişmanlık ya da vicdan azabı gibi duyguları tetikleyen bir beyin implantıyla bir arada çalışacak.


Hurriyet.com.tr'nin derlediği habere göre moleküler biyolog Hashem Al-Ghaili tarafından geliştirilen konsept, bu suç anılarını kalıcı hale getirerek bir terapi seansının uzun vadeli etkilerini sağlamayı amaçlıyor.


ABD'de şu anda 1,7 milyondan fazla insan hapishanelerde. Yetkililer uzun zamandır hapishanenin suçluları gelecekteki suçlardan caydırdığını söylese de, 2021'de yapılan 100'den fazla araştırma hapishanenin insanların yeniden suç işlemesini engellemediğini ortaya koydu.


Bunu göz önünde bulunduran Al-Ghaili, suçluların geçmişlerinden ders almalarına yardımcı olacağını iddia ettiği bir tür ‘gelecek hapishanesi’ tasarlamış.


Sistemi anlatan videosunda Hashem Al-Ghaili "Cognify bir gün yapay anılar yaratabilir ve bunları doğrudan mahkûmun beynine yerleştirebilir" diyor.


“Bu karmaşık, canlı ve gerçeğe yakın anılar yapay zeka tarafından üretilen içerik kullanılarak gerçek zamanlı olarak yaratılır” diyen Al-Ghaili rehabilitasyonun birkaç dakika sürecek olsa da, suçluya yıllar gibi geleceğinin altını çiziyor.


Cognify, suçlunun zihninde zamanın gerçek hayattakinden farklı olarak daha yavaş geçmesine ve böylece de kişinin yıllarca sürecek bir deneyim yaşamasına neden olacaktır.


Sistemde işledikleri suçun ciddiyetine ve aldıkları cezaya bağlı olarak oluşturulacak anılar her bir suçlunun rehabilitasyon ihtiyaçlarına göre uyarlanabilecek.


Öte yandan Cognify’da mahkumlar, sinir ağlarının ayrıntılı bir haritasını oluşturan yüksek çözünürlüklü beyin taramasından geçiriliyor. Harita, Cognify cihazının hafıza, muhakeme ve mantıksal düşünmeden sorumlu belirli beyin bölgelerini hedef almasını sağlıyor.