Türkiye, yazın en sıcak günleri olarak bilinen eyyam-ı bahur dönemine giriyor. Ağustos ayının ilk haftasında etkili olacak bu sıcak hava dalgası, ülkenin birçok bölgesinde çöl sıcakları olarak kendini gösterecek. Özellikle 31 Temmuz'dan itibaren başlayacak olan eyyam-ı bahur, Afrika'dan gelen sıcak hava dalgalarının etkisiyle vatandaşlara bunaltıcı günler yaşatacak. Meteoroloji uzmanları, bu dönemde yüksek sıcaklık değerlerinin görüleceği konusunda uyarılarda bulunuyor ve dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Bu bağlamda “Eyyam-ı Bahur (Çöl Sıcakları) ne demek ve ne zaman başlıyor?” araştırmaları hız kazandı. İşte Eyyam-ı Bahur sıcaklarına ilişkin detaylar…
EYYAM-I BAHUR NEDİR, NE DEMEK?
Eyyam-ı bahur, Ağustos ayının ilk haftasında Kuzey Yarım Küre'de görülen en sıcak ve boğucu günleri ifade eder. Bu sıcak dönem, Temmuz ve Eylül ayları arasında da etkili olabilir. Güney Yarım Küre'de ise eyyam-ı bahur sıcaklıkları Ocak ve Mart ayları arasında yaşanır. Eyyam-ı bahur, yazın zirve yaptığı bu günlerde, bulunduğunuz bölgeye, enleme ve iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
EYYAM-I BAHUR NE ZAMAN GELİYOR, KAÇ GÜN SÜRECEK?
Şermin Tağıl, eyyam-ı bahurun 31 Temmuz-7 Ağustos arasında etkili olacağını belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Temmuz ayının sonunda biraz rahatlayan Türkiye, Ağustos'un ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcaklıklarının etkisi altına girecek. Bu yıl, Doğu Akdeniz'de oluşacak bir alçak basınç nedeniyle sıcaklıkların yüksek olmasına rağmen, bu dönemin kısmen yağışlı geçme ihtimali var. Bu yoğun sıcaklıklar ve güçlü rüzgarlar, orman yangınlarının riskini artırıyor. Ayrıca, yaz başında tahmin edildiği gibi etkili olan şiddetli sağanak yağışlar da devam ediyor. Türkiye'de hava koşullarındaki bu aşırılıkların başlıca sebebi, son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve atmosferin artan nem kapasitesi. Yeryüzünün ısınması, termal konveksiyonları teşvik ederek yağmur bulutlarının oluşumuna ve yağışların meydana gelmesine yol açıyor. Kuzeybatı ve kuzeyden gelen daha serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, nemli havanın soğuyarak yağmur, dolu veya sağanak şeklinde yağışlara dönüşmesine neden oluyor."
ÜLKE GENELİNDE KURAKLIK EN ŞİDDETLİ SEVİYEYE ULAŞTI
Tağıl, “Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığının 17,15 dereceyle rekor kırdığını anımsatan Tağıl, "Daha önceki rekor, 16,8 dereceyle ile 12 Ağustos 2016'da kaydedilmişti. Türkiye'de yeterli yağış alamayan bölgeler, yüksek sıcaklıklarla kuraklık alarmı veriyor. Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaşmış durumda." ifadelerini kullandı..