Teknolojik ürünlere yenilenebilir enerji kaynaklı çözümler sunarak, teknolojinin doğaya zarar verilmeden gelişmesine katkı sunmayı hedefleyen Danfoss, enerji tasarrufunun sağlanması için yeni çalışmasını açıkladı. Geliştirdikleri soğutucuyla yüzde 22’ye varan enerji tasarrufu sağlanacak. 1993 yılından bu yana soğutma alanında faaliyet gösteren Danfoss’un yiyecek ve içecek endüstrisinde soğuk zincirin korunmasındaki motivasyonu, karbondan arındırma hareketinde inovasyonun önemli rolünü vurguluyor.
HEDEFLERİ “NET SIFIR”
Gıda sektöründe karbondan uzaklaştırılmasına yönelik değerlendirme yapan Danfoss OEM ve Gıda Perakendesi Ülke Satış Direktörü Sertan Genç, “Gezegenimiz için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye kendini adayan herkes gibi Danfoss olarak biz de net sıfır hedefine doğru ilerliyoruz. Söz konusu hedefe ulaşmak, kaliteyi ve tüketici güvenliğini tehlikeye atmadan karbon ayak izimizi azaltabilecek yenilikçi çözümler geliştirmeyi gerektiriyor. İyileştirilmiş bir soğutucu tasarımı, enerji tüketimini yüzde 22 oranında azaltabilir” anlayışını benimseyerek projeleriyle enerji verimliliğini sağlamaya gayret ettiklerini söyledi.
ENERJİ KULLANIMI YÜZDE 22 AZALDI
Yeni projelerini geliştirme süreçlerini anlatan Sertan Genç, “İş ortağımızın mevcut şişe soğutucu filosu, karbon ayak izinin neredeyse yarısını oluşturuyordu. Bu soğutuculardan birini performansını değerlendirmek için kullandık ve daha sonra verimliliği artırmak amacıyla içindeki temel bileşenleri değiştirmeye başladık. Çalışmalar sonucunda standart çalışma koşullarında tüketilen enerji miktarında yüzde 22 azalma gözlendi” sözlerini kullandı. Genç, son olarak etkinleştirdikleri cihaz özellikleriyle, cihazın başlangıç tasarımına göre toplamda yüzde 30 enerji tasarrufu sağladıklarından bahsetti.
DAHA BÜYÜK VERİMLİLİKLERE İŞARET
Soğutma sektöründeki büyük filoların enerji tüketimindeki etkisine dikkat çeken Genç, “Büyük soğutma filoları nedeniyle, yiyecek ve içecek sektörünün karbonsuzlaştırılması büyük bir potansiyele sahip. Danfoss soğutma çözümleri kullanılarak yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu oran, şirketlerin sahada sahip olduğu cihaz sayısıyla çarpıldığında çok daha büyük verimliliklere işaret ediyor” dedi.
VERİLER ANLIK OLARAK İZLENİYOR
Danfoss’un gıda endüstrisi için kullandığı IoT bulut çözümü olan Alsense® teknolojisi ile projelerin verilerini anlık olarak izleyip hataları belirleyerek gelişim sağlayabildiklerini söyleyen Sertan Genç, “Dolayısıyla bileşenlerimizin kullanımı performansı artırabilir ve en son enerji verimliliği gereksinimlerine uygunluğu sağlarken nihai kullanıcı müşterilere en iyi deneyimi sunabiliriz” diye konuştu.
KARBON AYAK İZİ İÇİN 3 HUSUS
Son olarak karbon ayak izin azaltmak için dikkat edilmesi gereken hususları özetleyen Genç, “Bu konuda yapılması gereken ilk üç adım; optimal hassasiyet için gelişmiş bir soğutma kontrol cihazı seçilmesi, etkili bir superheat kontrolü için kılcal boruları termostatik valf ile değiştirilmesi ve sisteme Danfoss Mikro Kanallı Isı Eşanjörünü dahil ederek enerji tüketiminde önemli ölçüde verimlilik sağlanmasıdır” diyerek sözlerini noktaladı.