Süt günlük yaşamda çoğu besinin yapımında kullanılarak her öğünde tüketilen bir hal almıştır. Yıllardır süregelen manda sütü mü inek sütü mü tartışmasına gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral noktayı koydu. Tüketiminde; besin içeriği, sindirilebilirliği ve değerlerinin göz önünde tutulması gereken süt için Prof. Dr. Göral hangi sütün tercih edilmesi gerektiğini açıkladı.
KEÇİ SÜTÜNÜ SİNDİRMEK ÇOK KOLAY
Prof. Dr. Göral, sütün temel bileşenlerinin su, yağ, protein, laktoz, vitaminler ve minareller olduğunu belirtiyor. Ancak, bu bileşenlerin miktar ve kalitesi, süt türlerine göre değişiklik göstermektedir. Uzun yıllardır en çok tercih edilen inek sütü, sindirimi zorlaştıran bazı bileşenlere sahip olması sebebiyle günümüzde daha az tercih edilmektedir. Sindirimi zorluğu yaratan laktoz seviyeleri bakımından daha düşük olması sebebiyle keçi sütü tüketimi önerilmektedir.
KEÇİ SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Keçi sütü, sindirim zorluğu yaratan laktoz seviyeleri bakımından daha düşük değerlere sahip olduğu için, sindirim daha kolaydır. Aynı zamanda içeriğindeki küçük moleküller sayesinde sindirim süreci hızlanır. Bu özellikleriyle keçi sütü sindirim sorununa sahip bireyler için iyi bir alternatif olmaktadır.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
İçerdiği antioksidanlarla keçi sütü, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önleyerek kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan keçi sütü, bu özelliğiyle kalp hastalığı riskini azaltabilir.
GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER
Keçi sütü A vitamini açısından zengindir. Bu nedenle göz sağlığını desteklerken kanser türlerinin riskinin azaltılmasına da kakı sağlar.
CİLT YARALARINI İYİLEŞTİRİR
Prof. Dr. Göral, keçi sütündeki çinkonun sağlıklı bir cilt elde etmede ve ciltteki yaraların hızlı iyileşmesinde etkili olduğunu belirtiyor.