Yalova Makine İhtisas OSB'de üretim ve eğitimde büyük atılım: Hedef 20 bin isdihdam
Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, bölgede üretim faaliyetlerinin hızla artarak önemli bir ivme kazandığını duyurdu. Özdemir, 34 üretim tesisinin inşaatının sürdüğünü, 10 tesisin deneme üretimi ve iskân aşamasında olduğunu, 17 tesisin ise inşaat ruhsatı ve hafriyat sürecinde bulunduğunu belirtti. Bölgedeki çalışan sayısının şimdiden 2 bine ulaştığını ifade eden Özdemir, projelerin Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını söyledi.
2025 yılı yazında yapılması planlanan toplu açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı davet eden Özdemir, Yalova OSB’nin tam kapasiteye ulaştığında 20 bin kişilik istihdam ve 4 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini dile getirdi.
YEŞİL VE DİJİTAL OSB VİZYONU
OSB, Dünya Bankası Yeşil Mutabakat kapsamında sağlanan fonla hayata geçirilen entegre veri altyapısı projesiyle çevre dostu ve rekabetçi bir sanayi anlayışını benimsiyor. Proje kapsamında sağlanan fiberoptik altyapı, yüksek hızlı internet, veri yedekleme ve siber güvenlik hizmetleri ile firmaların maliyet avantajı sağlaması hedefleniyor. Ayrıca, yılda 1.475 ton sera gazı salınımının önlenmesiyle çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunulacak.
EĞİTİM VE SANAYİ ENTEGRASYONU
Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin OSB bünyesine taşınmasıyla, kamu-üniversite-sanayi iş birliği yeni bir boyut kazanıyor. 2025 güz döneminde eğitime başlayacak fakülte, Makine ve Endüstri Mühendisliği bölümleriyle modern altyapı ve sanayi odaklı eğitim sunacak. Fakülte öğrencileri, teorik bilgilerini sanayi projelerinde uygulayarak sektöre hızlı uyum sağlama fırsatı bulacak.
Direnç Özdemir, bu entegrasyonun hem bölgesel kalkınmayı destekleyeceğini hem de Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracak sürdürülebilir bir model oluşturacağını belirtti. OSB projeleriyle Yalova’nın, sanayi ve eğitimde cazibe merkezi haline gelmesi hedefleniyor.