Vergi iadesi geri mi geliyor? Binlerce maaşlı çalışan ve emekli imza attı, o uygulamanın geri gelmesini istiyorlar
Gelir vergisi yükünün hafifletilmesi ve temel ihtiyaçlara yönelik vergi indirimlerinin sağlanması talebiyle başlatılan kampanya büyük yankı uyandırdı. Change.org'da 3 Kasım'da başlatılan kampanya, kısa sürede 7000 imzaya yaklaştı ve maaşlı çalışanlar ile emeklilerin vergi iadesi hakkını tekrar gündeme taşıdı.
GELİR VERGİSİ YÜKÜ AĞIRLAŞIYOR
“Maaşlı Herkese Vergi İade Hakkı Verilsin!” başlıklı kampanyada, Türkiye'deki şirketlerin birçok harcamasını vergi avantajı olarak gösterebildiği belirtilerek, çalışanların da temel ihtiyaçları için vergi indirimi talep etmesi gerektiği vurgulanıyor. Kampanyayı başlatan Orhan Gülden, “Gelir vergisi yükü ağırlaşıyor, temel ihtiyaçlarda vergi indirimi olmalı” ifadelerini kullandı.
2007 YILINDA KALDIRILDI
Türkiye’de maaşlı çalışanlar, 1985-2007 yılları arasında gelir vergisi iadesi alabiliyordu. Harcamalarını belgeleyen çalışanlar, bu sistem sayesinde yıl içinde ödedikleri vergilerden iade alabiliyordu. Ancak bu uygulama 2007’de kaldırılarak yerini Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasına bıraktı. AGİ ise 2022 yılında yürürlükten kaldırılarak çalışanların vergi iadesinden tamamen mahrum kalmasına neden oldu.
EŞİTSİZLİK YARATIYOR İDDİASI
Kampanya, şirketlerin giderlerini vergiden düşebildiği bir sistemde, maaşlı çalışanların bu haktan mahrum bırakılmasının eşitsizlik yarattığını savunuyor. İmzacılar, temel ihtiyaçlara yönelik vergi indiriminin uygulanmasını ve eski vergi iadesi sisteminin maaşlı çalışanlar ile emekliler için yeniden hayata geçirilmesini talep ediyor.
AGİ NEDİR?
Asgari Geçim İndirimi, medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.