Trafik sigortasında korkutan istatistik! Sürücüler poliçe yerine cezayı tercih ediyor
Türkiye’de 2024 yılının ilk 6 ayındaki rakamlara göre trafiğe kayıtlı yaklaşık 30 milyon araç bulunuyor. Ancak yapılması zorunlu olan trafik sigortası milyonlarca araçta yok. İstatistikler de bu acı tabloyu gözler önüne seriyor. Rakamlara göre, 30 milyon araçtan her 5 tanesinin 1’inin sigortası yapılmadı.
ZAMLAR SİGORTASIZ ARAÇ SAYISINI ARTIRDI
Trafiğe kayıtlı 29 milyon 367 bin araçtan 6 milyon 23 bin 235'inin, yani yaklaşık yüzde 20'sinin sigorta poliçesi bulunmuyor.
Yedek parça fiyatlarındaki yükseliş ve araç artış nedeniyle zorunlu trafik sigortası fiyatı geçtiğimiz yıla göre yüzde 100'ün üzerinde zam gördü.
Trafik sigortası fiyatları da acentelerde farklılık gösteriyor. Örneğin 4 bin 900 civarında sigorta yapılması gereken bir araca 6 ila 11 bin arası fiyat veriliyor. Hasarlı trafik kazalarındaki artış sigorta fiyatlarını giderek artırıyor.
ZORUNLU SİGORTADA OTOMOBİLLER BAŞI ÇEKİYOR
Trafiğe kayıtlı 29 milyon 367 bin araçtan 6 milyon 23 bin 235'inin, yani yaklaşık yüzde 20'sinin sigorta poliçesi yok. Otomobillerin yüzde 6,71'i, kamyonetlerin yüzde 11,21'i, minibüslerin yüzde 19,45'i, özel amaçlı taşıtların yüzde 19,06'sı, motosikletlerin ise yüzde 65'inin zorunlu trafik sigortası bulunmuyor.
HER AY YÜZDE 3 ARTIYOR
Sigorta fiyatı sürücünün yaşına, aracın markasına ve modeline göre değişkenlik gösteriyor. Sigorta maliyetleri de her geçen gün artarken ilaveten her ay yüzde 3 oranında da otomatik artış gösteriyor.
CEZAYI TERCİH EDİYORLAR
Trafikte dolaşan araçların yaklaşık yüzde 30'unu 20 yaşın üzerindeki araçlar oluşturuyor. Bu araç sahiplerinin ise trafik sigortası yapma oranı bir hayli düşük seviyelerde bulunuyor. Ortalama 10 bin lira civarında olan trafik sigortasını vatandaş yüksek bulduğu için 691 lira olan sigortasız araç kullanma cezasını ise buna tercih ediyor.
KENDİLERİNİ TEHLİKEYE ATIYORLAR
Trafik sigortası yaptırmayanlar hem kendilerini hem de karşı tarafı tehlikeye sokuyor. Uzmanlar bir kazanın bedelinin sürücülere daha ağır maliyetlere sebep olabileceği uyarısında bulunuyor.