TES İLE YENİ EMEKLİLİK YAŞI: 10 yıl 56 yaş yeterli

Tamamlayıcı emeklilik sistemi milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiriyor. Almış olduğu emekli maaşının yanında ek bir maaş alabilmelerini sağlayacak olan sistem nasıl işleyecek? İşte tamamlayıcı emeklilik sisteminin ayrıntıları…

Tamamlayıcı emeklilik sistemi emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda kalanlar için yeni bir fırsat olarak sunuluyor. Kişinin yaşam standartlarını kaybetmeden ek bir maaş almasına olanak tanıyor. Avrupa ülkeleri dahil dünyanın pek çok yerinde kullanılan bu sistem emekli başına düşen geliri artırmayı hedefliyor.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİNDEN KİMLER YARARLANACAK?
45 yaş altındaki çalışanlar için geçerli olan bireysel emeklilik sistemine benzer bir şekilde işleyecek olan sistemi 45 yaş üstü çalışanları da kapsayacak. Çalışanlar SGK primlerini ödediği gibi tamamlayıcı emeklilik sistemi için de prim ödeyecekler. Sistem sadece kamu sektörüne değil özel sektör çalışanlarını da kapsayacak.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ: 10 YIL ÇALIŞMA VE 56 YAŞ KURALI ÖNE ÇIKIYOR
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) yönelik yeni düzenlemeler, çalışanların emeklilik planlarını etkileyebilir. Özellikle SGK emekliliğinden önce tamamlayıcı emeklilikten faydalanmak isteyenler için 10 yıl çalışma ve 56 yaş şartı dikkat çekiyor.

Mevcut sistemde, 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar için erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş ve en az 7000 prim günü şartı bulunuyor. Ancak TES ile emeklilik yaşı ve prim koşulları daha esnek hale geliyor. Sistemde en az 10 yıl sigortalı çalışmış ve 56 yaşına ulaşmış kişiler, SGK emekliliğini beklemeden tamamlayıcı emeklilik maaşı almaya başlayabilecek.

BİRİKİMLERİNİZİ KONTROL EDİN!
Yeni sistem kapsamında çalışanlar, emeklilik döneminde birikimlerini iki şekilde değerlendirebilecek:
- Aylık maaş olarak düzenli ödeme alabilirler.
- Birikimlerini toplu ödeme şeklinde çekebilirler.

Burada biriken tutar, alınacak maaşın miktarını doğrudan etkileyecek. Ne kadar yüksek birikim yapılırsa, emekli maaşı da o kadar fazla olacak. Bu nedenle çalışanların erken dönemde katkı sağlamaları, ilerleyen yıllarda daha güçlü bir mali güvence elde etmelerini sağlayabilir.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, tasarrufu teşvik ederken emeklilik döneminde yaşam kalitesini korumak isteyenler için önemli bir fırsat sunuyor. Finansal geleceğini güvence altına almak isteyen çalışanlar için bu yeni düzenleme, büyük avantajlar sağlayabilir.