TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NEDİR? TES ile erken emeklilik mümkün mü, kimler katılabilir?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi yani TES son günlerde çalışanların gündeminden düşmüyor. Zira bu sisteme dahil olan çalışanlar emekli olduklarında daha fazla gelir elde ediyor. Bu da yaşlılıkta kişilerin yaşan standartlarının sıradan emeklilere göre daha yüksek olmasını sağlıyor. Ayrıca belirli şartları taşıyanlar SGK’dan emekli olmadan önce emekli maaşı almaya başlıyor. İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında detaylar…
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NEDİR? TES ile erken emeklilik mümkün mü, kimler katılabilir?

Hem erken yaşta emekli olayım hem de emekli maaşım yüksek olsun diyenler son zamanlarda Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni (TES) araştırıyor. Çünkü sistem SGK’dan bağımsız şekilde çalışanlara ikinci bir emeklilik imkanı sunuyor. Elbette bu avantajları elde edebilmek için bazı koşulları da sağlamak gerekiyor. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi yani TES nedir? Kimler katılabilir? İşte yanıtı…

para-a-kopya.jpg

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NEDİR?

Çalışanların aldığı maaş ile emeklilerin aldığı maaşın aynı olmadığını herkes biliyor. Yani çalışan bir kişi bugün tam maaş alırken emekli olduğu takdirde eline geçecek aylık büyük oranda düşüş yaşıyor. Pek çok emekli bu düşük maaşlar nedeniyle geçinebilmek için başka bir işte daha çalışıyor.

para-b-kopya.jpg

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ise işte tamamen bu durumun önüne geçilmesi amacıyla kurgulanan bir sistem olarak tanıtılıyor. TES’e dahil olan kişiler çalışma hayatı boyunca tasarruflarını sistem içine entegre ederken emekliliklerinde gelir kaybı yaşamıyor, çalışma dönemindeki yaşam standartlarına da kaldığı yerden devam edebiliyor.

para-c-kopya.jpg

Kısa TES emekliye ikinci bir emekli maaşı imkanı sunuyor. Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzerinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi yaygın şekilde kullanılıyor.

para-d-kopya.jpg

TES İLE ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Mevcut emeklilik sistemine göre sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 sonrası olan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabiliyor. Bununla birlikte 7000 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Yani emekli olmak için yaşı dolsa bile prim bekleyen veya tam tersi prim gün sayısı tamamlansa bile emekli olmak için yaşının gelmesini bekleyen pek çok kişi var.

para-e-kopya.jpg

İşte Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde emekli maaşı alabilmek için bu kadar beklemeye gerek kalmıyor. Zira TES’de en az 10 yıl sigortalı çalışan ve 56 yaşına gelen kişiler, SGK emekliliğini beklemeden tamamlayıcı emeklilik maaşı almaya başlayabiliyor.

para-f-kopya.jpg

TES’E KİMLER KATILABİLİR?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne katılmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. 45 yaş altındaki çalışanlar için geçerli olan bireysel emeklilik sistemine benzeyen TES, 45 yaş üstü çalışanları da kapsayacak.

para-g-kopya.jpg

Çalışanlar normal SGK primlerinin yanı sıra TES primlerini de ödeyecek. Ne kadar yüksek prim ödenirse emeklilikte alınacak aylık da o kadar yüksek olacak.

para-h.jpg

Ayrıca TES’e dahil olan çalışanlar emeklilik hakkını elde ettiği takdirde paralarını isterse emekli aylığı olarak isterse de toplu halde sistemden çekebilecek.

Kaynak:ekoltv.com.tr