Su bile artık ateş pahası! Evde damacanadan 1 bardak su içmek 1 lira 30 kuruş

Damacana suya gelen ardı ardına zamlarla birlikte, bir bardak suyun maliyeti 1 lira 30 kuruşa kadar çıktı. Depozito fiyatı 200 liraya ulaşan plastik damacanaların geri dönüşümü ise giderek daha kritik hale geldi.
Su bile artık ateş pahası! Evde damacanadan 1 bardak su içmek 1 lira 30 kuruş

Türkiye genelinde birçok kalemde yaşanan zam furyasından damacana su da nasibini aldı. Yılın ilk dört ayında üç kez fiyat artışı gören damacana suyun fiyatı, bazı markalarda 150 liraya kadar çıktı. Artışlarla birlikte, 19 litrelik bir damacanadan elde edilen yaklaşık 95 bardak su hesaplandığında, tek bir bardak suyun maliyeti 1 lira 30 kuruşa kadar ulaştı.

DEPOZİTO BEDELİ 200 LİRA OLDU

Plastik damacanaların yurt dışından ithal edilen hammaddelerle üretildiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, depozito bedellerinin de ciddi oranda arttığını belirtiyor. İlk kez damacana su alan bir tüketici, ortalama 150 ila 200 lira arası depozito ödemek zorunda kalırken, suyla birlikte bu maliyet 350 lirayı buluyor.

1 DAMACANA145 LİRA

Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği (ANTSUDER) Yöneticisi Halil Mert, damacana su fiyatlarının marka ve lojistik koşullara göre değişkenlik gösterdiğini ifade etti. Mert, “Şu anda ortalama bir damacana suyun fiyatı 100 ila 145 lira arasında değişiyor. Depozito ücretleri ise 150 ila 200 lira arasında. Tüketici ilk siparişte toplam 300 lirayı aşan bir ödeme yapmak zorunda kalabiliyor” dedi.

70 KEZ DOLUM YAPILIYOR

Damacanalardan yaklaşık 95 bardak su elde edildiğini belirten Mert, “Bir bardak su bugün itibarıyla 1 lira 30 kuruşa denk geliyor. Bu fiyat artışının nedeni bayiler değil, artan üretim ve lojistik maliyetleridir. Ayrıca bir damacana, fabrikada dezenfekte edilip 70 kez dolum yapılabiliyor. Bu nedenle damacanaların geri dönüşümü konusunda vatandaşlarımızın daha dikkatli olmaları gerekiyor” uyarısında bulundu.

Artan fiyatlar nedeniyle tüketiciler farklı su temin yöntemlerine yönelmeye başlarken, uzmanlar damacana hijyeninin ve güvenliğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynak:DHA